Search
Friday 19 April 2024
  • :
  • :

Slovenija je upravo donijela važnu odluku koja se tiče svih građana BiH koji putuju u EU

Iako se neće u potpunosti odustati od poštivanja pravila što ih je propisala Uredba o strožim kontrolama, prvi čovjek slovenske vlade najavio je da se će u slučaju čekanja dužeg od 15 minuta prelaziti na ciljane kontrole.

Dogovor je potvrdio i hrvatski premijer Andrej Plenković objasnivši da se režim mijenja u skladu s Uredbom.

Rezultat je to razgovora Cerara i Plenkovića s čelnicima EU, predsjednikom Evropskog vijeća Donald Tuskom i predsjednikom Evropske komisije Jeane-Claude Junckerom.

Razgovori su održani u petak navečer i danas ujutro uoči važnog sastanka na kojem će vrh Evropske unije definirati zajednički stav prema Brexitu.

I danas su, zbog provedbe strogog nadzora na granicama, zabilježena višesatna čekanja na prijelazu Bregana što je, budući da su u Sloveniji praznici, izazvalo ogorčenje i ogorčenje putnika koji su pokušali ući u Hrvatsku.

Cerar je nakon sastanka s Junckerom i Plenkovićem, ipak, dodao kako će Slovenija ostati pouzdani čuvar schengenskih granica. Izrazio je zadovoljstvo što je Evropska komisija izdala preciznije smjernice za provedbu uredbe kojima će se ublažiti gužve na granicama.

Predsjednik Juncker, također, je potvrdio postignuti dogovor.

– Složili smo se da sva pravila nadzora Schengenske granice, kao i sigurnosti Unije, moraju biti implementirana. U tom kontekstu, pozdravljam činjenicu da će Hrvatska dobiti puni pristup Schengenskom informacijskom sistemu 27. juna ove godine – rekao je Juncker. Upravo je nemogućnost hrvatske policije da provjerava putne dokumente kroz taj sistem bila jedan od problema, budući da su slovenski policajci, koji imaju pristup tom sistemu ponovno provodili sve probleme.

Komisija će, obećao je Juncker, pomoći Sloveniji i Hrvatskoj u iznalaženju učinkovitog, nebirokratskog ili dugoročnog rješenja implementacije kontrola na granicama.

– Slovenija i Hrvatska obećale su da će obavijestiti Komisiju – u skladu sa Schengenskim graničnim kodeksom, da prijeđu na ciljane kontrole uvijek kada vrijeme čekanja na pojedinom prijelazu bude duže od 15 minuta – rekao je Juncker.

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.