Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Scene iz filma “Ovo malo duše” još se prepričavaju

Scene iz filma

Prije 31 godinu mještani sela Prhinje kod Breze ostali su u čudu kako je baš njihov kraj bio izabran za snimanje filma „Ovo malo duše“ reditelja Ademira Kenovića. U ovom selu danas živi blizu stotinjak stanovnika, a kako su nam kazali prilikom naše posjete, rado se prisjećaju tog vremena, glumaca koji su mjesec snimali u Prhinju, ali i svojih uloga u filmu.

selo-prhinje2

Zakir kod česme s koje su junaci iz filma točili vodu prije 31 godinu

Upoznali glumce

Bračni par Zakir i Munira Kadrić bili su u nekoliko scena, a kažu da se ljeta 1986. godine i perioda snimanja filma u njihovom selu veoma dobro sjećaju.

– Kenović je došao i upoznao se s mještanima. Rekao nam je o čemu je riječ i da će se film snimati u Brezi, ali najviše u Prhinju. Pitao sam se zašto baš ovdje, ali se ta priča valjda najviše prilagodila našem selu – kaže Zakir.

Kadrić je za vrijeme snimanja filma imao 30 godina i radio je u rudniku.

cesma-ovo-malo-duse

– Uzeo sam godišnji taj mjesec dok je bilo snimanje i pomagao sam im. Snimljeno je dosta scena u kojima sam se pojavio, pa su neke i obrisali. Kosio sam travu, kopao kukuruze, dao sam im i psa – prisjeća se Kadrić te dodaje da je najljepše od svega bilo upoznati glumce koje je do tada gledao samo na televiziji.

Zakirova supruga Munira priča da su mještani bili pozvani da glume te da ih niko nije morao nagovarati jer su rado pristali. Također, kaže da su upravo njih pitali za neke običaje i način života u selu. 

– Dosta seljana se pojavilo u filmu, naše djece i to je stvarno bio lijep period. Stare kuće koje su bile na filmu pretežno su srušene, ostalo ih je nekoliko, a dosta ljudi je i umrlo. Ja sam igrala u kolu kada se snimala scena svadbe – priča Munira.

untitled-2

Igra klisa

Mještani Prhinja kažu da scene iz filma prepričavaju mlađim generacijama, a rečenice poput one „Senada, čo'ek ti je teški hajvan. I ovo malo duše što ima šejtan mu je dao da bi mu bilo teže” spominju svakodnevno. 

– Djeca iz sela i danas, kada se igraju klisa, pričaju kako je i Nihad igrao baš tu igru – kaže Munira. 

Esma Kadrić priča da je bila pozvana da se pojavi u filmu, ali da nije pristala jer je bila trudna.

– Moj muž se pojavljuje u filmu i uvijek mi je drago kada gledam film – ističe Esma.

zakir-munira-kadric

Bračni par Kadrić: Odmah pristali da glume

Svraćali glumci

Zakir kaže da su poslije snimanja Ademir Kenović te glumci Branko Đurić i Boro Stjepanović svraćali u Prhinje i posjetili mještane. 

– Niko osim njih iz tadašnje ekipe nikada više nije došao u Prhinje – dodao je o

Autor: A. KOVAČEVIĆ

 

 

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.