Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

SAD poslale treću “udarnu pomorsku grupu” kao znak upozorenja Sjevernoj Koreji

SAD poslale treću

SAD su poslale treću udarnu pomorsku grupu predvođenu nosačem aviona kao znak upozorenja Sjevernoj Koreji, javlja Glas Amerike.

“USS Nimitz”, jedan od najvećih brodova na svijetu, pridružit će se super nosačima aviona “USS Karl vinson” i “USS Ronald Reagan” u zapadnom Pacifiku, rekli su izvori.

Vojska SAD rijetko šalje tri nosača aviona u isti region, napominje Glas Amerike i navodi da je rastuća severnokorejska nuklearna i raketna prijetnja viđena kao glavni sigurnosni izazov za predsjednika Donalda Trumpa, koji je obećao da će sprječiti tu zemlju da postane sposobna da izvede udare na SAD nuklearnim oružjem. 

To je mogućnost za koju eksperti kažu da bi Pjongjang mogao da dosegne nakon 2020. godine. 

Sjedeći uz japanskog premijera Shinzoa Abea, Trump je u petak malo prije početka sastanka Grupe G7 na Siciliji rekao da bi lideri G7 trebali da imaju “poseban fokus na problem Sjeverne Koreje”. 

U saopćenju Bijele kuće izdatom u petak, kaže se da su se dvojica lidera složili da “pooštre sankcije protiv Sjeverne Koreje” u pokušaju da spriječe dalji razvoj sjevernokorejskog nuklearnog i programa razvoja balističkih raketa. 

Vojska SAD, u međuvremenu, izvršit će probe sistema za obaranje interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) po prvi put sledeće sedmice. 

Namjera je da se simulira napad sjevernokorejskog ICBM-a ciljanog na SAD. 

Agencija za raketnu odbranu saopćila da je će testirati postojeći sistem za raketnu odbranu u utorak i pokušati da presretne ICBM. Pentagon je koristio zemaljski odbrambeni raketni sistem (GMD) kako bi presretao druge vrste raketa, ali nikada ICBM. 

GMD je bio nestalan, uspješan u obaranju devet od 17 pokušaja protiv raketa bez interkontinentalnog kapaciteta, prije 1999. godine. 

Poslednji test, u junu 2014, bio je uspješan – ali tri naknadna testa nisu uspjela.

 

Autor: Avaz.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.