Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Reisu-l-ulema u Vijećnici organizirao iftar za ambasadore: Muslimani u BiH su most između Istoka i Zapada

 

Reisu-l-ulema u Vijećnici organizirao iftar za ambasadore: Muslimani u BiH su most između Istoka i Zapada
 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sinoć je u sarajevskoj Vijećnici organizirao iftar za šefove diplomatskih predstavništava u BiH. Prilikom toga prisutnima se obratio i prigodnim riječima:

– Čast mi je i zadovoljstvo što vas mogu ugostiti na iftaru, najradosnijem trenutku u ramazanskom danu postača, u ovoj prelijepoj građevini, koja nas na toliko načina podsjeća na bogatu ali i burnu prošlost naše zemlje.

Zahvaljujem se svakome ponaosob što ste odlučili da nam se pridružite i provedete s nama vrijeme iftara. Ukazali ste nam čast.

Nama u Bosni je tradicija da sve svoje radosti dijelimo s drugima.

Bosanski muslimani su ponosni na svoju vjeru islam. Sretni su što svoj životni prostor dijele s drugima kako bi se međusobno upoznavali i sarađivali. Ponosni su i na svoje evropsko porijeklo i potpuno su opredijeljeni za evroatlantski put naše domovine čuvajući svoju tradiciju.

Muslimani ovih prostora sebe doživljavaju kao most između Istoka i Zapada i Islamska zajednica u svome djelovanju nastupa s tih pozicija. Tako mi na ovim prostorima stoljećima baštinimo tradicionalni islam kojeg su oduvijek krasile otvorenost i tolerantnost. U tom duhu mi odgajamo buduće generacije s nadom da će se osjećati podjednako komotno u svom evropskom i islamskom identitetu. Na nama je da tim budućim generacijama osiguramo okruženje u kojem će se oni osjećati sigurnim i prihvaćenim. To je i najbolji način da spriječimo bilo kakav oblik radikalizacije u ovim turbulentnim vremenima u kojima smo suočeni s brojnim izazovima. Svi ti izazovi su naši zajednički problemi i mi ih zajednički trebamo i rješavati.

U nadi da ćemo se i u budućnosti susretati sretnim povodima želim vam sreću i uspjeh u vašoj misiji – završio je svoje obraćanje reisu-l-ulema 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.