Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Projekt žrtava genocida za skretanja pažnje mladih na posljedice genocida

Projekt žrtava genocida za skretanja pažnje mladih na posljedice genocida

Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje žrtava i svjedoka genocida pokrenuli su projekt za podizanje svijesti o genocidu u Srebrenici, te potrebi memorijalizacije i rada sa mlađim generacijama o razumijevanju značaja suočavanja s prošlošću i prevenciji zločina genocida u budućnosti.

Namjera organizatora je da, povodom 25. maja – Dana mladosti, u saradnji s pet univerziteta iz BiH (Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zenica i Bihać) realiziraju akciju čišćenja nišana u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, te kroz rad približi tematiku genocida i razumijevanje procesa suočavanja s prošlošću mlađim generacijama, posebno studentima.

Studenti će imati priliku i da upoznaju preživjele i učestvuju na času historije, a organizatori vjeruju da će to biti prilika i za stjecanje prijateljstava.

Nadaju se da će ista ili slična inicijativa biti organizirana i u drugim područjima, a da će inicijatori biti upravo studenti sudionici ovog projekta.

Projekt nazvan “Uređivanje Memorijalnog centra Srebrenica – Žepa – Dan mladosti” otvorit će danas u Memorijalnom centru predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić i predstavnici studentskih unija svakog od pet univerziteta sudionika u projektu.

Autor: Fena –
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.