Search
Thursday 18 July 2019
  • :
  • :

Projekt građanin/“Ja građanin” – JU OŠ ,,Ćoralići”

Prošlogodišnji pobjednici gradskog takmičenja u okviru CIVITAS programa JU OŠ “Ćoralići ” sa koordinatoricom Amelom Nadarević će se i ove godine predstaviti kroz ” Projekt građanin/ “Ja građanin“, praktični dio Civitas programa.

 

Zahvaljujući ovom programu učenici postaju odgovorni i informisani mladi ljudi koji kreiraju svoju budućnost i shvataju pojam i značaj brige i uključenja svih građana u rješavanje problema koji se tiču svih nas . U okviru ovog takmičenja, učenici IX razreda prezentuju probleme i nude svoja rješenja. Imaju priliku da praktično primjene ono što su naučili u teoretskom dijelu u okviru nastave Demokratija i ljudska prava /građanskog obrazovanja.
U okviru programa “Projekt građanin” učenici istražuju aktuelne teme, razvijaju svoja rješenja koja nude nadležnim institucijama i kreiraju akcione planove za implementaciju tih rješenja.

Učestvovanjem u “Projektu građanin” učenici su uspjeli inicirati usvajanje i izmjene zakona, uvesti inkluzivno obrazovanje u škole, izgraditi školska igrališta, sportske sale, provesti niz humanitarnih i ekoloških akcija u svojim lokalnim zajednicama.

Možemo se pohvaliti da smo prošlogodišnjim projektom “Stop otvaranju kladionica u blizini škola” uspjeli probuditi svijest građana i alarmirati nadležne institucije krajem 2018. i početkom ove godine zatvoreno je nekoliko klladionica i na području FbiH.

Jedna od tema ove godine je “Sigurnost maloljetnika na internetu” & “Zabrana prodaje narkotika maloljetnicima”

Kroz ovaj projekt učenici žele skrenuti pažnju na ozbiljnost ovih problema, kao i na zajedničkom rješavanju istog.

Projekti će biti predstavljeni u vidu školskog takmičenja, a učenici se nadaju da će naići na razumijevanje i veliku podršku.

cazin.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.