Search
Saturday 31 October 2020
  • :
  • :

Priroda BiH ,,Posjetite Prokoško jezero kod Fojnice na planini Vranici,

Fotografija Odmori u BIH.

Možda naša zemlja nije ”zemlja hiljadu jezera” kao što je to Finska, ali ona koja imamo zaista su prelijepa. Za sve one željne bijega od buke, svakodnevne gužve i stresa, Prokoško jezero je pravi izbor.

Smješteno na oko 22 km udaljenosti od centra Fojnice, na planini Vranici, na blizu 1.650 metara nadmorske visine, ovo prirodno, ledenjačko jezero izrasta u sve veću turističku atrakciju. Da biste došli do ovog prirodnog dragulja morate preći oko 15-ak kilometara makadamskog puta zbog čega nerijetki odustanu, ali oni uporni dolaskom do jezera shvate da je itekako vrijedilo.

Ukoliko ste ljubitelji avanture, biciklom ili ATV vozilom do Prokoškog jezera možete doći i putevima od Gornjeg Vakufa-Uskoplja preko Zec planine, te od Novog Travnika preko Rostova.

Fotografija Odmori u BIH.

Jezero je posebno i po tome što u njemu živi, uz brojne druge biljne i životinjske vrste, endemska vrsta vodozemca – Rajzerov triton (Triturus alpestris reiseri). Prokoško jezero i okolica zaštićeni su 1982. godine kada su proglašeni regionalnim parkom prirode i zonom stroge zaštite, a 2005. godine područje je proglašeno i spomenikom prirode.

U ovaj jedinstveni zeleni pejzaž utkani su i katuni – drvene kućice sa strmim krovovima zbog čega područje ovog jezera postaje sve popularnije odredište ljubitelja prirode i turista iz različitih dijelova svijeta.

Doživljaj Prokoškog jezera sigurno ne bi bio potpun ukoliko ne biste probali neki od lokalnih kulinarskih specijaliteta koje nude brojni mještani.

 

 

 

 

 

 

srednja bosna.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.