Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Prijeti najveća kriza ikada: Ovo je tempirana bomba

Prijeti najveća kriza ikada: Ovo je tempirana bomba

Najveće privrede svijeta sjede na penzionoj “tempiranoj bombi” čiji bi se finansijski učinci mogli mjeriti s povećanjem nivoa svjetskih okeana.

Na to je upozorio u svom istraživanju Svetski ekonomski forum (WEF), a kako prenosi CNBC, analiza WEF-a smatra kako će buduće generacije biti dio najveće penzione krize u historiji.

Analiza se usmjerila na projekcije koliko bi novca zaposleni u osam država – SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Holandiji, Japanu, Australiji, Kini i Indiji – trebalo da izdvajaju tokom radnog vijeka da bi im u starosti životni standard ostao više-manje nepromijenjen. 

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) preporučuje da penzije iznose oko 70 posto plaće. 

Ako se stvari tako postave, toj grupi od osam država još 2015. nedostajalo je 70 milijardi dolara u penzionim fondovima. 

Do 2050. ta će svota skočiti na nevjerovatnih 400 milijardi dolara. Drugim riječima, rupa u penzionom sistemu svake godine će se povećavati za pet posto. 

– Očekivano povećanje dugovječnosti i posljedično starenje stanovništva finansijski je ekvivalent klimatskim promjenama – ističe Michael Drexler, direktor finansijskih i infrastrukturnih sistema u WEF-u. 

Predviđanja govore da će djeca koja se rode tokom ove godine imati očekivani životni vijek duži od 100 godina, što bi značilo da će potrebe njihove finansijske sigurnosti u penziji otići u neslućene visine. 

U WEF-u su stoga sačinili listu od pet preporuka koju bi svaka vlada trebalo da uzme u obzir prilikom riješavanja problema penzionog sistema.

Prva preporuka je – naravno – revizija radnog vijeka, odnosno podizanje praga za odlazak u penziju. 

Tu je i podsticanje tehnološke modernizacije privreda radi veće produktivnosti, kao i podsticanje finansijskog opismenjavanja.

Na kraju, tu su i zahtjevi veće transparentnosti penzionih sistema, kao i pružanje standardiziranih i jasnih podataka kako bi svi građani imali jasnu sliku svoje finansijske pozicije.

Autor: Avaz.ba 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.