Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Priče starog Sarajeva: Znate li koje je pravo ime Hadžijske džamije”FOTO”

Hadžijska džamija pod Alifakovcem, sa svojom visokom kamenom munarom, haremom, mezarjem, česmom, uz Inat kuću i Šeher-ćehajin most pravi prelijepu sliku starog Sarajeva.

Nalazi se na lijevoj obali Miljacke između ulica Toplik i Veliki Alifakovac. Iako je Sarajlije zovu Hadžijskom džamijom, rijetki znaju da joj to zapravo nije pravo ime.

Ona se zove Vekilharčova džamija, a Hadžijskom je nazvaše jer su sarajevske hadžije pri polasku i pri povratku iz Meke u njoj klanjali hadžijski namaz. Mještani bi ih na odlasku pratili do Kozije ćuprije, odnosno do lokaliteta Hadžijska ravan. 

Osnivač ove džamije Vekil Harč Mustafa u Sarajevo je došao zajedno sa sultanom Fatih Memhed hanom i nastanio se u ovoj mahali. Vjeruje se da je ova Mahala mesdžida Vekil Harč Mustafe mogla da nastane u vremenu između 1540. i 1545. godine, a da je Vekil Harč džamiju podigao između 1541-1561. godine.

U vrijeme velikog požara nakon pohoda princa Eugena Savojskog 1697. godine i ova džamija je izgorjela, ali su je stanovnici sa novčanim prilozima ubrzo obnovili.

 

Osim Vekil Harč , legator ove džamije bio je i bogati sarajevski trgovac Hadži-Bešlija Mustafa, koji je veliki dio svog imetka zavještao u dobrotvorne svrhe.  Hadži-Bešlija je uz džamiju sagradio pekaru i mekteb, koji su porušeni poslije prvog svjetskog rata. Svojom vakufnamom od 27. II 1779. godine odredio je prihode za izdržavanje džamije.

Kako je Mehmed Mujezinović napisao u knjizi “Stari Alifakovac u Sarajevu“, iza džamije je smješteno mezarje sa 56 nišana, od kojih 21 ima epitafe. Među nedatiranim nišanima svojim oblikom ističe se jedan nišan visok 1,90 m sa promjerom turbana 50 centimetara. Spomenik nema natpisa, ali ga sačuvano predanje pripisuje osnivaču džamije Vekil Harč Mustafi.

Karakterističan je i nišan sa aginskim turbanom na kome su isklesani čelenka i mač. Spomenik, također, nema natpisa, a predanje o njemu kaže da označava grob oca poznate braće Morića. Podaci sa nišana na ovom groblju, inače, pokazuju da je ovdje sahranjen veliki broj članova porodice Morića, koja je bila nastanjena nedaleko od džamije.

Džamija je više puta obnavljana, a nad njenim ulazom nalazi se zapis o većoj obnovi iz 1938. godine, kada je Hadži Hasan-aga Neziragić dao nalog da se izvrše radovi na restauraciji džamije.

Na osnovu peticije Medžlisa Islamske zajednice, graditeljska cjelina Hadžijska (Vekil Harčova)  džamija sa haremom i česmom na zidu dvorišta proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

MM

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.