Search
Friday 19 April 2024
  • :
  • :

Nakon što je oluja oštetila Čaršijsku džamiju: Obećanja za pomoć stižu, munara će se uzdići naredne godine

Vijest da je olujni vjetar srušio munaru Ferhad-begove, odnosno Čaršijske džamije u Tešnju, brzo se proširila u cijeloj BiH, ali i van granica.

Džamiju je davne 1558. dao sagraditi Ferhad-beg, bliži rođak Sulejmana Veličanstvenog, a godinu kasnije podignuta je i munara od kamena, visoka 27 metara. Riječ je o najstarijem vjerskom objektu u tešanjskoj općini.

 
Dobra saradnja

U vrijeme naše prekjučerašnje posjete Tešnju majstori su raščišćavali ruševine u haremu džamije.

– Želio bih zahvaliti svima, od općinske i kantonalne vlasti do pojedinaca, ali i Vakufskoj direkciji IZBiH. Svi su došli na lice mjesta da nam ponude pomoć u, prije svega, zaštiti ranije saniranog dijela džamije, ali i da se dogovorimo kako dalje. Imamo dobru saradnju sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i ništa ne radimo na svoju ruku. Nova munara uzdići će se naredne godine – kaže imam Čaršijske džamije Enver ef. Kurtić.

Uz njega je mutevelija Husein Brkić, koji zna motivirati svoje džematlije kad god zatreba. Tako je bilo i 2007., kada je džamija temeljito obnovljena, a iste godine proglašena je bh. nacionalnim spomenikom.

Stručni nadzor

Sanacija munare, građene prije skoro pet stoljeća, planirana je prije godinu. Na osnovu projekta koji je uradio Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa BiH i pod njegovim stručnim nadzorom, prije godinu je postavljena skela koja je štitila ljude, jer je munara bila toliko dotrajala da je bila puna rupa.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.