Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Medresa Mehmed Fatih ispratila šestu generaciju maturanata i drugu generaciju maturantkinja”foto”

Medresa Mehmed Fatih iz Podgorice ispratila je večeras šestu generaciju maturanata i drugu generaciju maturantkinja ove škole. Na svečanoj akademiji, koja je održana u Tuzima, a kojoj je prisustvovao veliki broj gostiju, uručena su i priznanja najboljim učenicima, javila je agencija Anadolija

Ovogodišnje školovanje završilo je ukupno 51 maturant i maturantkinja. Direktor Medrese “Mehmet Fatih” Fuad Čekić poručio je da će medresa naredne godine obilježiti desetogodišnjicu svog postojanja.

– To znači da je projekat medrese uspio. Dokaz tome jeste da ove godine ispraćamo najveći broj maturanata do sada i da smo, prošle godine, upisali najveći broj učenika. Interesiranje za upis iz godine u godine sve je veće. Specifičnost naše škole u odnosu na ostale jeste akcentiranje moralne odgovornosti, tradicije i identiteta, a sve to ukompovano je u savremeni standard školstva.
Moto našeg djelovanja je odgovornost na temeljima bogobojaznosti, integriranje u društvo sa sviješću o vlastitom identitetu, i da se služenje Bogu ogleda u pomaganju ljudima – kazao je Čekić.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovali su potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović, kao i ministri u vladi Damir Šehović i Mehmet Zenka. Husović je u svom obraćanju kazao da je Islamska zajednica u Crnoj Gori stožer svih muslimana u Crnoj Gori.

– Ne samo to, Islamska zajednica je stožer države Crne Gore, takoreći, neraskidivi dio ovog društva. Islamska zajednica je učesnik svih demokratskih procesa ,makar u zadnje dvije decenije. Zbog toga želim da im čestitam, da nastave na tom kursu, u Vladi će uvijek imati dobrog i pouzdanog partnera kao i do sada što su imali – kazao je Husović.

 

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da je nepodijeljena briga o svim nacijama, manjinama i kulturama “najbolji doprinos naše privrženosti Crnoj Gori i njenom napretku”.

– Posebnu važnost u tim procesima ima obrazovni sistem, koji pred sobom uvijek ima najvažniji zadatak, da na temeljima istih vrijednosti i ujednačenog znanja slavi različitost kao temeljnu vrijednost, a ne kao opasnost.
Nemjerljivo važan doprinos takvom sistemu vrijednosti daje Medresa “Mehmed Fatih” u Tuzima, koja njeguje jasno definirane standarde znanja, koji su predočeni u javnovažećem obrazovnom programu. Učenici ove medrese imaju mogućnost da stječu širok korpus znanja, ne samo iz religije, već i iz drugih oblasti – rekao je Šehović.

Među brojnim gostima, večeras je na svečanoj akademiji bio i Birol Cetin, potpredsjednik Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). On je kazao da je za njega ovo veliki dan.

– Bio sam na prvom programu maturanata ovdje u Crnoj Gori, jer sam tada obavljao ovdje dužnost i sjećam se kako je to bilo. Vidimo danas da smo jedan bogatiji program napravili, imamo i maturantkinje i veoma sam sretan zbog toga. Mi kao TIKA u Crnoj Gori sprovodimo aktivnosti skoro deset godina, a i medresa isto toliko godina postoji.
Do sada smo realizirali preko 300 projekata, a između ostalog su projekti u oblasti obrazovanja. Medresa je dala skoro 200 maturanata do sada. Neki od projekata iz prošlosti se možda zaboravljaju, ali ovaj projekat berićeta se neće nikada zaboraviti – istakao je Cetin.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić kazao je da je Medresa “Mehmet Fatih” jedna od boljih škola.

– Ovo je šesta generacija maturanata i druga generacija maturantica. Ovo je škola u kojoj se istovremeno učenicima i učenicama dijeli znanje i odgoj. Mi imamo dvije vrste nastavnika, u prosvjeti i odgoju.
Većina ove djece i nakon završene nastave boravi kod nas, u internatskom tipu. Većina ove djece su za četiri godine bila kao naša djeca, više su bili kod nas, nego kod vas, dragi roditelji. Trudili smo se najbolje što smo mogli da vam ih vratimo onako kako ćete vi biti zadovoljni, kako ćemo mi biti zadovoljni, kako će uzvišeni Bog biti zadovoljan i kako će narod ovdje u cjelini biti zadovoljan – poručio je Fejzić.

 

Najboljim učenicima dodijelje

ne su diplome i pokloni, koje je osigurala TIKA.

Večerašnjoj svečanoj akademiji između ostalih prisustvovao je ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, brojni gosti, kao i roditelji učenika.

 

MM

 

 

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.