Search
Saturday 31 October 2020
  • :
  • :

Predstavnici Grada Cazina na obilježavanju 28. godišnjice formiranja bosanskokrupske 511. slavne bbr

Jj

U Bosanskoj Krupi obilježena 28. godišnjica formiranja bosanskokrupske 511. slavne bbr.
Svi borcima i starješinama čestitam 28 godina od osnivanja najslavnije od svih slavnih brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine – 511. SLAVNE BRDSKE BRIGADE.

Godišnjica od formiranja 511. slavne brigade  511. slavna brdska brigada je formirana 1. septembra 1992. godine kao 111. bosanskokrupska pješadijska brigada u mjestu Pištaline kod Bosanske Krupe s ciljem odbrane slobodnih teritorija od agresora.

Napadom na Bosansku Krupu otpočelo je masovno iseljavanje nesrpskog stanovništva. Radilo se o višednevnom egzodusu. Mnogi su građani spas našli pretrčavajući preko mosta još u toku dana ili noću, pomoću čamaca se prebacujući na lijevu obalu. Tih dana, desetine hiljada Krupljana krenulo je u izbjeglištvo prema Cazinu i  Bužimu, gdje im je domaće stanovništvo pružilo dobrodošlicu i pomoć.
Brigada je djelovala u sastavu Petog korpusa Armije RBiH.

Brigada tokom svog postojanja ni u jednom trenutku nije imala problema sa brojnom popunjenošću ali je glavni problem ove brigade kao i uostalom i čitave Armije Republike Bosne i Hercegovine predstavljao problem nedostatak oružja i vojne opreme. Pa i uprkos tome njen doprinos tokom rata u Bosni i Hercegovini je bio izuzetno značajan i velik.

Izvor:  Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.