Search
Monday 28 September 2020
  • :
  • :

Haris Tahirović: Od harmonike i sevdah se nikad ne odvaja

Haris Tahirović, mladi harmonikaš iz Cazina, inače učenik JU Umjetničke škole „Nusret Keskin Braco“. Ako ste dovoljno uporni i vrijedni, mislim da svako može ostvariti svoj san. Pjevanje i sviranje harmonike vrlo je težak posao, al svojim trudom i voljom sviram i klavijature. Prema njegovim riječima, zvuk harmonike i glas sevdaha znači puno našim ljudima u dijaspori: “Pjesma nas vraća u dom, i pored toga nam ubija nostalgiju i daje ljubav.” Haris naglašava kako su stare sevdalinke, poput “Snijeg pade na behar, na voće”, uvijek najtraženije među Bosancima i Hercegovcima u svijetu: “Te pjesme se bezvremenske, bez obzira na nove hitove koji kratko traju.” Njegova omiljena je “Sjetuje me majka i brine se za me, gdje provodiš, sine, i noći i dane…” Junak naše priče nije htio da da zvuk harmonike i glas sevdaha izumre, pa je osjetio odgovornost da svoje znanje prenese i na mlade naraštaje.

Mnogi počnu, izdrže godinu i odustanu. Mladi sve shvataju kao igricu, ako ne mogu savladati za nekoliko dana, odmah odbacuju. Sviranje je kompleksan posao, napominje naš sugovornik. No, postoje mladi koji su uporni i koji ne odustaju. Tako Harisova ljubav, želja, trud i dan danas sprovodi i već nam je poznat njegov posebni glas sevdaha i poseban zvuk harmonike.

U folkloru mladi njeguju igre i običaje, pa neki sami dobiju želju. Ipak, većina voli malo moderniju muziku, ali kako stare, vraćaju se sevdahu, što je vrlo zanimljivo.” Naš sugovornik i dalje vrijedno svojim znanjem i umijećem velemajstorski dokazuje i pokazuje koliko on zna svojim glasom da pjeva sevdah. Haris Tahirović je i član Udruženja “Koprivna”, gdje igra folklor i ponosno sa svojom harmonikom zasvira na raznim kulturnim manifestacijama.

Haris je nedavno bio i gost kod našeg sugrađanina Hasana Keranovića, povod je bio snimanje promotivnog spota “Bujrum kuće” u Ponjevići, zatim kada je BHRT snimala prilog o “Bujrum kući” Haris je bio na snimanju i svojim znanjem odavirao nekoliko sevdalinki. Iza Harisa je veliki broj raznih nastupa, što nam dovoljno govori koliko on zaista ulaže svoj trud i znanje, kada je riječ o sviranju harmonike. Na kraju naš sugrađanin Haris Tahirović – kazao je : “Daruj, Bože, onom ko šta hoće pa i meni šta mi srce želi.” Jer, svako želi jednog dana da pokaže svoju umjetnost, kao što ja to pokazivam sa svojim znanjem sviranje harmonike.

izvor

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.