Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Predstavljamo vam Bošnjačko kulturno – umjetničko društvo Vodnjan – R Hrvatska

Bošnjačko kulturno umjetničko društvo Vodnjan osnovano je 01.06.2012. godine u Vodnjanu – R Hrvatskoj. Predsjednik ovog društva gosp. Bilal Pekarić, a koreograf gosp. Almir Bektić. Ovo društvo broji 28 aktivih članova koji rade na promicanju bošnjačke kulture i očuvanje tradicije bošnjačkog naroda. U 4. godine postojanja ovog društva još nisu imali nastup u matičnoj državi Bosni i Hercegovini.
Vrijeme i trud uvijek mora biti, pa BKUD Vodnjan ove godine putuju 20.05.2017. godine u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Brčko gdje imaju ugovoreni nastup – ističe predsjednik gosp. Bilal Pekarić. BKUD Vodnjan do sada su imali 38 nastupa po istri i hrvatskoj. Posebno moramo spomenuti da je BKUD Vodnjan multinacionalno društvo. Grad Vodnjan Bošnjačko kulturno umjetničko društvo financira za sve ove godine postojanja.
Za nabavku tri garniture nošnji iz Bosne grad je obezbijedio financijska sredstva za održavanje 3.Bošnjačke Noći 24.06.2017 grad Vodnjan je izdvojio novac iz proračuna. Kako ističe predsjednik Bilal – zadovoljni smo sa suradnjom sa gradom Vodnjan. Naše društvo je imalo niz nastup od koji izdvajamo: nastup u Zagrebu i večera u Islamskom centru s organizatorima smotre folklora, nastup za bivšeg predsj – RH Stijepana Mesića u Banjolama – Medulin, nastup svih Bošnjačkih KUDOVA RH u Puli u organizaciji Sabaha iz Zagreba.
 
U cilju nam je aktivirati mlađu folklornu skupinu – djecu u dogovoru s gradskim poglavarstvom tražimo prostoriju za druženje Bošnjaka i održavanje proba. Več treću godinu zaredom održavamo tradicionalnu Bošnjačku Noć i svake godine povečavamo broj učesnika na našoj smotri folklora koja se održava na glavnome trgu u centru grada Vodnjana. Narod bez kulturnog nasljeđa i njegovog očuvanja je osuđen na zaborav, a da se to ne bi dogodilo potrebno je da se svi zajedno maksimalno potrudimo da se ojačaju kulturne institucije i kulturne manifestacije“ istakao je predsjednik BKUD Vodnjan Bilal Pekarić i dodao da BKUD Vodnjan ima upravo taj cilj. Sugovornik za izjavu predsjednik BKUD Vodnjan R Hrvatska, gospodin Bilal Pekarić. 

 

 

Autor: Hasan Keranović za Macanovići.net

 

macanovici.netKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.