Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Posljednji poziv međunarodne zajednice bh. vlastima: Konferencija za spas BHRT-a 13. juna u sarajevu

Posljednji poziv međunarodne zajednice bh. vlastima: Konferencija za spas BHRT-a 13. juna u Sarajevu

Na inicijativu Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Udruženja BH novinari, a uz podršku relevantnih međunarodnih institucija, u utorak, 13. juna, 2017. u Sarajevu će se u saradnji sa Vijećem Evrope i OSCE predstavnikom za slobodu medija organizirati konferencija “Nacionalni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini”. 

Konferencija će okupiti predstavnike medija, parlamenata, vlada, predstavnike međunarodnih organizacija, institucija i ambasada, kao i eksperte koji će diskutirati o mogućim rješenjima krize i o adekvatnoj primjeni standarda Vijeća Evrope i Evropske Unije. 

– Tražimo od bosanskohercegovačkih vlasti da osiguraju politički konsenzus o važnosti postojanja nezavisnog i profesionalnog javnog servisa u BiH, da pronađu održiva rješenja za finansiranje javnog servisa, da po hitnom postupku usvoje amandamane na postojeće zakone i da podrže javni radiotelevizijski servis kao faktor koji promovira i osnažuje demokratiju, evropske standarde, etničku toleranciju i koheziju društva – stoji u zajedničkoj izjavi koju potpisuju Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT), Udruženje BH novinari, Evropska radiodifuzna unija (EBU), Evropska federacija novinara (EFJ) i Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) kojom pozivaju bosanskohercegovačke vlasti da hitno poduzmu mjere za spas Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

Učesnici Konferencije će diskutirati o izazovima i postojećim ograničenjima, podijelit će iskustva i najbolju praksu nacionalnih i etničkih javnih medijskih servisa u Evropi i ukazati na potrebu za promjenom zakonodavstva, promjenom u sistemu javnog emitiranja kao i o zahtjevu za kanalom na hrvatskom jezku. Na Konferenciji, koja će se održati u zgradi BHRT-a, ključni govornici će biti Nils Muižnieks, komesar Vijeća Evrope za ljudska prava i Ingrid Deltenre, generalna direktorica EBU-a. 

Svoje učešće su, između ostalih, potvrdili članovi Parlamenta BiH Momčilo Novaković i Šemsudin Mehmedović, direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač te ambasador Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefánek.

Autor: Avaz.ba 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.