Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Plenković: Hrvatska će za gradnju Pelješkog mosta od EU dobiti 357 miliona eura

Plenković: Hrvatska će za gradnju Pelješkog mosta od EU dobiti 357 miliona eura

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je kazao da će Evropska komisija iduće sedmice dovršiti sve interne procedure za sufinansiranje projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom za izgradnju Pelješkoga mosta, pristupnih autocesta i stonske obilaznice, te da će Hrvatska za to iz EU proračuna dobiti 357 miliona eura.

– Od EU, iz evropskog proračuna ćemo dobiti 357 miliona eura sredstava, čime će se ovaj projekt u tri faze implementirati između 2017. i 2021. godine. Riječ je o strateškom projektu ne samo za Dubrovačko-neretvansku županiju i njezin južni dio nego za cijelu RH i u kontekstu naših priprema za ispunjavanje kriterija za ulazak u šengenski prostor – izjavio je hrvatski premijer.

Zaključio je kako se nakon niza godina govorenja o ovome projektu došlo u fazu da su sredstava osigurana kako iz proračuna tako i ogromnim sredstvima iz EU proračuna.

Sredstva za taj projekt planirana u državnom proračunu za ovu godinu iznose 261,8 miliona kuna, za 2018. se planira 885,39 miliona kuna, a 2019. 815,9 miliona kuna, dakle ukupno 1,96 milijardi kuna, prenose hrvatski mediji. 

Od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova koji su planirani u državnom proračunu, Hrvatska je očekivala sufinansiranje od strane Evropske komisije u vrijednosti do 85 posto ili 357,2 miliona eura.

Projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom predviđa tri glavne faze: prva je Pelješki most u duljini od 2,4 kilometra; druga su pristupne ceste na Pelješcu Duboka (D8) – Zaradeže (D414) u duljini od 12,04 kilometra i treća je obilaznica Stona Zaradeže (D414) – Donta Doli (D8) – Prapratno (D414) i izgradnju obilaznice Prapratno (D414) – Donta Doli (D8) u duljini od 18,09 kilometara.

Autor: Fena 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.