Search
Tuesday 26 May 2020
  • :
  • :

POMOZIMO,Vahidi Osmanagić iz Velike Kladuše

U mjestu Šiljkovača u Velikoj Kladuši, u ovoj staroj trošnoj kući živi Vahida Osmanagić. Napisasmo ”živi”, međutim, život Vahide Osmanagić je zapravo puko tiho preživljavanje u teškoj bijedi, siromaštvu, brojnim potrebama i velikim nemogućnostima. Kuća je oronula i stara, prokišnjava, prozori većinom zakovani daskama i dekama, nema riješen adekvatan sanitarni čvor i što je najgore, u kući nema osnovnog sredstva za normalan život – vode! No, ni to nije sve. Kuća u kojoj boravi nije njena već joj data na korištenje.

Vahida živi sama i nema nikakava primanja. Preživljava zahvaljujući pomoći humanih ljudi i komšija i od onog što posije u bašti. Vodu donosi u kanisterima od komšija, skoro svaki dan i tako godinama.
Iako su Vahidine potrebe mnogobrojne, ona ima samo dvije želje i to da riješi vodu u kući i da sebi nabavi šporet jer je postojeći dotrajao i istruhnuo.

” A sinko, kako živim? Evo vidiš. Ne znam ni ja sama kako. Više nemam nego što imam.Živim od onog što posijem u bašti i ako mi ko šta da. Nikakav je to život sinko, ali šta mogu? Pomogne mi najviše komšinica Minka, nje da nije davno bih ja crkla. Ali ni ona ne može puno pomoći jer i ona je socijalni slučaj…Voljela bih da imam vodu u kući i bar malo bolji šporet više nego išta na svijetu! ” – Istaknula je svojim drhtavim glasom ova napaćena žena te rukama prekrila lice.Nije više mogla ništa reći.

Ova priča jeste potresna i tužna, no još tužnije je to što ovo zapravo nije samo priča već surova realnost. Zato i ovaj put pozivamo sve ljude dobre volje da u skladu sa svojim mogućnostima olakšamo Vahidi život. Njoj je svaka pomoć dobrodošla.
Ponavljamo: Vahida se nalazi u naselju Šiljkovača, u Velikoj Kladuši. Kontakt broj telefona za više informacija je : 062/ 412-872

CazinDanas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.