Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Poljoprivrednici u FBiH: Ne želimo biti socijalni slučajevi, nego privređivati

Poljoprivrednici u FBiH: Ne želimo biti socijalni slučajevi, nego privređivati

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH, u sklopu tematske sjednice o poljoprivredi, istakao je da problema ima svaka poljoprivredna proizvodnja, te da još nije iskreno iz vlasti odgovoreno na pitanje da li želimo poljoprivredu.

– Nas uništavaju parafiskalni nameti. Ima ih više od 400 u FBiH – rekao je Nikšić.

U svojoj diskusiji osvrnuo se na neredovno izmirenje poticaja i slikovito opisao da „ne mogu reći kravi da danas nema hrane jer nismo dobili poticaje“.

– Poljoprivreda ne trpi improvizaciju, a prinuđeni smo improvizovati – dodao je Nikšić i ukazao da se njemu duguju obaveze za kapitalna ulaganja od 2010. godine, a da su kod njega četiri inspekcije i da zna da ima dug jezik.

Naglasio je i da je naša statistika skup netačnih podataka i da ne možemo imati više od 50.00 do 60.000 muznih krava, da dileri u podrumima drže ušne markice i ispada da imamo grla koliko Njemačka. Rekao je i da ne želi biti socijalni slučaj, nego privređivati.

– Ovih 12.000 što se bave iz hobija, njegov litar mlijeka je 28 feninga, a ja trebam državi dati još 40 da izmirim obaveze – jedna je od zamjerki Nikšića.

Naglasio je da su poljoprivrednici, pak, najkrivlji zbog velikog broja udruženja, gdje su i ljudi koji se ne bave proizvodnjom.

Enver Avdić, predsjednik Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća, istakao je da oni nisu socijalna kategorija i traže podršku države kada im treba, kada njihovi proizvodi nisu konkurentni na svjetskom tržištu.

– Crni oblak se nadvio nad sve sektore poljoprivrede. Nemamo pravo dozvoliti da sektori stanu u razvoju. Sve uloženo vratit će se 70 puta – rekao je Avdić.

Kazao je da najviše zamjera vlasti što bježi od poljoprivrednika iako to ne trebaju raditi jer su zajednička kuća. Upozorio je i da je malina u prošloj godini doživjela „zemljotres“ i ako se ponovi prošla godina taj sektor je mrtav. Objasnio je da su malinu radi mira u kući isplatili po visokim cijenama, te da je u ovoj godini povećana proizvodnja, ali da nemaju snage da je plate po cijeni koju proizvođači očekuju, što može izazvati probleme. 

Dragan Pavlović iz Seljačkog saveza FBiH osvrnuo se na zaklljučke koje je dao Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma, na prijedlog resornog ministarstva i određenih poljoprivrednih udruženja. Između ostalog, predlaže se da kroz rebalans budžeta FBIH za ovu godinu budu osigurana sredstva za izmirenje dugova iz perioda 2011-2014. godina, da budu doneseni propisi koji će definisati oporezivanje neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta a ta sredstva da idu u poljoprivredu, te da Ministarstvo finansija osigura redovnu isplatu subvencija na koje, kako su kazali poljoprivrednici, čekaju devet mjeseci iako su treći u prioritetu isplata iz budžeta.

Zatraženo je da budu osigurani preduslovi za jednostavniji pristup kreditima za poljoprivredu, osiguranje dovoljno sredstava za robne rezerve, te da se osigura zaštita poljoprivrednog zemljišta od poplava i donese niz zakona. 

Među predloženim zaključcima je preporuka elektroprivredama da osiguraju niže cijene struje i drugih parafiskalnih nameta za poljoprivredni sektor, te da cijena registracije vozila za prevoz pčelinjaka ne bude veća od 20 odsto cijene za obična vozila. 

Autor: M.R.S. 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.