Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Policija uhapsila petero uposlenika HRT-a zbog krađa skupocjenih kamera

Policija uhapsila petero uposlenika HRT-a zbog krađa skupocjenih kamera

Policija je otkrila i privela petero zaposlenika Hrvatske radio-televizije (HRT) koje sumnjiči za krađu kamera i druge opreme čiji je nestanak primijećen prošle godine, saopćili su zagrebačka policija i HRT, koja je tom krađom bila oštećena za više od milion kuna (gotovo 300.000 KM).

 – Zahvaljujući saradnji Ravnateljstva HRT-a i MUP-a otkriveno je i privedeno više zaposlenika HRT-a koje se dovode u vezu s nestankom HRT-ovih kamera i druge opreme – naveo je HRT u saopćenju.

Riječ je o opremi čiji je nestanak uočen još prošle godine kad je i podnesena krivična prijava protiv nepoznatoga počinioca. 

Ravnateljstvo HRT-a navodi da je uložilo krajnje napore kako bi se u saradnji s MUP-om što prije otkrili počinioci te riješio taj slučaj. Ravnateljstvo HRT-a napominje da je odlučilo žurno promijeniti organizaciju kako se takvi slučajevi više ne bi događali.

Zagrebačka policija saopćila je da su u novembru i decembru 2016. godine primili dvije krivične prijave zbog sumnje da je od 19. septembra 2014. do 7. oktobra 2016. iz prostorija HRT-a nestalo pet kamera i veća količina razne tehničke opreme (mikrofona, tonskih mikseta, stativa, monitora i drugog) pri čemu je HRT-u pričinjena milionska materijalna šteta.

Jedna kamera je preko eBaya prodana u Australiju, druga u Češku.

Zagrebačka policija saopćila je da je u sklopu pretraga domova i drugih prostora, poslovnih prostora, osobnih vozila, računara, memorijskih kartica, korisničkih računa elektroničke pošte, korisničkih računa na internet stranicama www.ebay.com i www.njuskalo.hr, pronašla podatke koji su upućivali da su dvije kamere putem eBay portala prodane u Australiju i Češku, svaka za iznos od šest hiljada eura.

Nakon pretraga domova i drugih prostorija, policija je danas uhapsili pet osoba u dobi od 41, 47, 48, 53 i 40 godina zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Utvrđeno je da je 41-godišnjak, kao zaposlenik, tokom 2015. i 2016., iskoristio položaj odgovorne osobe za stanje imovine te ukrao opremu koju je potom prodavao drugim osobama s područja Zagreba i Zaprešića.

Sumnja se, također, da je krivotvorio potpise na inventurnim listama koje je potom predao predsjedniku centralne inventurne komisije s ciljem razduživanja, a sve kako bi skrio stvarno stanje sredstava i činjenicu da je protupravno prisvojio opremu.

Tim nedjelom osumnjičeni je sebi pribavio neutvrđenu imovinsku korist, dok je javnoj televiziji prouzročio znatnu štetu u iznosu od najmanje milion i 98 hiljada kuna, navodi policija. 

Prvoosumnjičeni će nakon kriminalističkog istraživanja, 17. maja, biti doveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok će ostali uhapšeni biti obuhvaćeni krivičnom prijavom redovnim putem. U nastavku kriminalističkog istraživanja, također, će protiv 46-godišnjaka biti redovnim putem podnijeta krivična prijava nadležnom državnom tužilaštvu u Zagrebu zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo pronevjere na štetu javne ustanove, navodi policija.

Vodstvo HRT-a potvrdilo je krajem novembra prošle godine da je u zgradi javne radiotelevizije na zagrebačkom Prisavlju početkom godine “uočen nedostatak šest kamera, ali je jedna od njih u međuvremenu pronađena te je utvrđeno da je oštećena”.

Kako je tada potvrđeno Hini, riječ je o profesionalnim digitalnim kamerama za snimanje u visokoj razlučivosti (HD) marke Sony koje koštaju gotovo 12.000 eura bez PDV-a, dok se s dodatnom opremom i objektivima njihova cijena penje i do 30.000 eura.

Prema tadašnjim neslužbenim procjenama, HRT je “nestankom” kamera najvjerovatnije oštećen za iznos od 150.000 eura.

Iako su, prema tadašnjim informacijama, kamere s HRT-a bile ukradene početkom ljeta, s javne radiotelevizije ističu da su one nestale početkom godine, a njihov je nestanak uočen u naknadnoj reviziji poslovanja.

Nove digitalne kamere koje su “nestale” s HRT-a bile su namijenjene za snimanje dramskog i dokumentarnog programa, tzv. sporovoza u programu HTV. Prema neslužbenim informacijama, više digitalnih kamera izneseno je iz zgrade HRT-a preko porte na kojoj nije bilo videonadzora, a na nestanak kamera prvi su upozorili zaposlenici informativnog programa HRT-a.

Autor: Agencija
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.