Search
Monday 24 January 2022
  • :
  • :

Pogledajmo kako je Hasan Keranović, „čuvar tradicije“ ispratio Staru a dočekao Novu godinu

Protekla godina generalno nije bila dobra za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Nije bila dobra niti za Redakciju ReprezenT-a ali, nekako se preživjelo! U svojim osvrtima na Staru i očekivanja u Novoj godini, obatiće Vam se prijatelji Redakcije koje smo diskreciono odabrali za ovu priliku.

Dragi naši posjetitelji, dragi Krajišnici i prijatelji širom svijeta,

još jedna godina je iza nas. Vjerujemo da ćete je bez obzira na sve poteškoće i probleme, lične i zajedničke, po nečem dobrom pamtiti, a vrijeme pred nama u Novoj, 2022. godini neka bude ispunjeno zdravljem, srećom i uspjesima na privatnom i poslovnom planu.

Moramo u narednoj godini koja sasvim sigurno sa sobom nosi nove izazove, pronaći načine za prevazilaženje brojni problema a za to svi trebamo biti ujedinjeni, odgovorni i raditi zajedno na poboljšanju prevazilaženja svih problema.

Poštovani pratitelji, sugrađani, vjerni prijatelji Redakcije, u ime članova ove Redakcije i u svoje ime želim vam sve najljepše i najbolje u 2022. godini.

Neka Vas samo sreća prati.

Zajedno sa nama koračajte u još jednu godinu zajedničke saradnje i druženja! Srcem smo uz Vas i naredne, 2022. godine!

 

Bujrum kuća putujuća u Centru Grada Cazina

Hasan Keranović, poznati je krtajiški „čuvar tradicije“ čemu pridodajemo „i običaja“, odmorio se od silnih putovanja „Lijepom našom Bosnom“ u svom Cazinu u kojem je u Centru Grada uoči i tokom novogodišnjih praznika, priredio „Postavku bosanske sobe u Centru Grada Cazina“. Postavku je, reče nam Hasan, pogledalo i slikalo više od tri hiljade posjetilaca, uglavnom u kombinaciji stariji i mlađi, odnosno djeca sa roditeljima ili još starijima.

-Cazin je grad koji volimo, pa bi se moglo reći da smo malo subjektivni u pričama o njegovoj ljepoti, reče nam pri našem susretu Hasan Keranović.

Zima je jedno od najljepših i najčišćih godišnjih doba pa su Cazinjani ove godine po drugi puta organizirali „Cazinsku zimu“ sa puno dobre hrane i zanimljivih događaja u ponudi.

Naime, u Cazinu je u Centru Grada od 20. decembra započela ova manifestacija koja je okupila učesnike i publiku svih uzrasta, obogatila kulturnu, sportsku i turističku ponudu i svakako, uljepšala zimsko sivilo i kraj kalendarske godine. Ovaj dvanaestodnevni program pod nazivom „Cazinska zima“ u okviru kojeg se svakoga dana i svake večeri  moglo pratiti događaje kakvi su filmovi, predstave ili programi kulturno – umjetničkih društava, a potom se moglo i prakticiralo prošetati centrom grada koji je bio ispunjen prodajnim kućicama s domaćom hranom i najboljim delicijama naših ugostitelja, a krajem svake večeri pratiti i mini koncert uživo.

U ovakvoj jednoj manifestaciji mjesta je pronašla i Hasanova „Postavka bosanske sobe u Centru Grada Cazina“.

Ljubitelji filma su u svom gradu mogli pogledati novi film Danisa Tanovića „Deset u pola“ te sada već kultni film „Toma“. Ljubitelji folklora, nekoliko večeri su mogli pratiti nastupe domaćih kulturno – umjetničkih društava, dok su i ljubitelji pozorišta imali priliku uživati u nekoliko predstava koje su bile priređene.

Petnaestak drvenih kućica u Centru grada i na otvorenom nudilo je svakoga dana i večeri posebne specijalitete s akcentom na one iz domaće kuhinje, ali i topla pića, slatkiše i druga iznenađenja. Uz dobru hranu i tople napitke ide i dobra zabava, i nje nije nedostajalo, a za koju su se pobrinuli najbolji domaći i gostujući  muzičari koji su mini koncertima izvodili na otvorenom ispod paviljona u podnožju parka Stari grad.

U dva navrata posjetili smo „Cazinsku zimu“ u kojoj smo uživali ali i nešto radili puni pozitivne energije. Tako smo posjetili i Hasanovu „Bujrum kuću putujuću“ koju predstavljamo kroz Hasanov osvrt na godinu koju smo ispratili ali i očekivanja od Nove u koju smo tek zakoračili. Hasana ste vjerovatno zapazili po njegovm privatnom muzeju starina u jednoj preuređenoj staroj kući u njegovim Ponjevićima. Uostlom, ako na bilo kojoj tražilici unesete Hasanovo ime, pojaviti će vam se veliki broj video zapisa o njegovom hobiju. U nastavku objavljujemo jednu reportažu koju smo uradili prije osam godina a koju je do danas pogledalo više od 55 hiljada gledatelja.

Esad ŠABANAGIĆ

Reprezent.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.