Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Otkriven spomenik “Krila slobode” na brdu Žuč, monumentalna građevina visoka 16 i široka 25 metara

Spomenik “Krila slobode” otkriven je danas na brdu Žuč u Kantonu Sarajevo, a povodom obilježavanja Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč.
Grandiozni spomenik u vidu stilizirane ptice dio je Memorijalnog kompleksa Žuč i njegovi autori su Hamdija i Emir Salihović. Raspon “Krila slobode” je 25 metara, a visina je 16 metara. Spomenik će biti osvijetljen i vidljiv sa brojnih lokacija u Sarajevu.

Spomenik “Krila slobode” otvoren za posjetioce
Ukupna ulaganja u izgradnju spomenika iznosila su 1.330.000 KM, a projekat su finansijski podržali Ministarstvo za boračka pitanja KS, JU Fond memorijala KS i Općina Novo Sarajevo.

Najavljeno je da će prostor oko spomenika biti dodatno uređen, a u planu je i gradnja muzeja. Trenutno su postavljeni edukativni panoi s fotografijama i historijskim činjenicama, vezanih za odbranu brda Žuč.

Program na Golom Brdu je počeo u 14 sati, a centralna manifestacija je počela u 17 sati, kada je spomenik i otkriven. Također je upriličen kulturno-zabavni program uz koncert patriotskih pjesama.

Događaj je privukao veliki broj Sarajlija, koji su na brdo Žuč došli privatnim automobilima, ali i organizovanim autobuskim prijevozom, stoga je gore velika gužva i prisutne su dugačke kolone vozila. Također se “rijeka ljudi” može primijetiti kako se pješke penje na brdo uprkos velikoj vrućini, a na lokaciji manifestacije postavljeni su i štandovi, koji bi trebali biti spas od sunca, ali i kiše, koja povremeno pada.

klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.