Search
Friday 19 April 2024
  • :
  • :

Otkrivamo plan rekonstruiranja trgovačkog lanca: “Konzum” se u BiH gasi u tri faze

Otkrivamo plan rekonstruiranja trgovačkog lanca:

U ovom trenutku postavlja se pitanje da li će u našoj zemlji biti samo „Mercator“ ili će to biti neka kombinacija s „Konzumom“. Nezvanično sam saznao, dakle ne od povjerenika Vlade Hrvatske Ante Ramljaka, već od relevantnih izvora u ovoj priči, da bi restrukturiranje „Konzuma“ u BiH trebalo ići u tri faze, kazao je za „Avaz“ ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.  

– Prvo bi na bh. tržište došao „Mercator“ samo s opremom, imovinom i zalihama nekadašnjeg „Mercatora“ – kazao je Šarović i dodao da bi Slovenci preuzeli i dobavljače koji trenutno rade s “Konzumom”.

Kompliciran proces

To znači da bi u prvoj fazi „Mercator“ u BiH ušao samo u trgovine koje je imao prije nego što ga je preuzeo koncern „Agrokor“, a sve one male „mahalske“ radnje poslovale bi i dalje pod brendom „Konzum“.   

– U drugoj fazi „Mercator“ bi preuzeo objekte „Konzuma“ u kojima taj brend posluje pod zakupom – pojasnio je Šarović. 

Dakle, „Mercator“ bi preuzeo trgovine „Konzuma“ koje se nalaze u tržnim centrima širom naše države. 

– Treća faza bila bi da „Mercator“ preuzme sve objekte i kompletnu imovinu koju ima „Konzum“ u BiH – istakao je Šarović. 

U tom slučaju, brend „Konzum“ prestao bi postojati u našoj državi. 

Kada je u pitanju najava o formiranju državnog tijela koje će pratiti situaciju u koncernu „Agrokor“, Šarović je kazao da je to na tragu realizacije zaključaka Predstavničkog doma Parlamenta BiH. 

– Riječ je o timu koji bi koordinirao sve u vezi s rješavanjem krize u „Agrokoru“ – pojasnio je Šarović.

sarovic

Šarović: Bez promjene vlasničke strukture

Potrebna saglasnost

Prema njegovim riječima, ideja da „Mercator“ zamijeni „Konzum“ tek je u povoju, a za to je potrebna saglasnost slovenske strane i ključnih povjerilaca „Agrokora“. 

– Bitno je istaći da se ovim ne bi promijenila vlasnička struktura u suštini, ali bi upravljanje preuzeo „Mercator“. Sve to fino zvuči, ali ima dosta stvari koje su nedorečene u ovoj priči – smatra Šarović.  

Dodaje da se radi o vrlo osjetljivoj temi koja je daleko od svog završetka. 

 – Sve se ovo radi s ciljem da se uspostavi jedan sistem koji bi osigurao da dobavljači kao ključni dio ovog problema budu zbrinuti. Ova priča sad otvara ogroman prostor za manipulacije i zbog toga svi u BiH moraju posebno biti oprezni – zaključio je Šarović.  

Vlada Slovenije stala iza “Mercatora”

Ekonomista Admir Čavalić kazao je za „Avaz“ da je dobro što je Vlada Slovenije stala iza „Mercatora“ kao strateške kompanije, a i finansijski izvještaji pokazuju da je to zdrava kompanija. 

– „Agrokor“ je vlasnik 53 posto dionica „Mercatora“ i s tog aspekta postoji određena samostalnost ove kompanije. Nije moguće da „Mercator“ legalno uđe na naše tržište, a da ne preuzme dugove koje je ostavio „Konzum“, ali to je stvar dogovora i potpisivanja zvaničnog sporazuma između „Agrokora“ i slovenskog trgovačkog lanca – pojasnio je Čavalić.

Autor: E. HALIMIĆ 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.