Search
Friday 19 July 2024
  • :
  • :

Merkel i Macron obavili hitan razgovor zbog Trumpove odluke

Merkel i Macron obavili hitan razgovor zbog Trumpove odluke

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je večeras da joj je žao zbog odluke Donalda Trumpa kojom se SAD povlače iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, ali da će nastaviti s naporima da se “sačuva naša Zemlja”.

Američki predsjednik Donald Trump pomenutu odluku obrazložio je time da je Pariški sporazum loš za američke radnike i da ga je administracija njegovog prethodnika Baracka Obame loše ispregovarala. Također, Trump je najavio da će SAD odmah prekinuti primjenu svih neobavezujućih elemenata Pariškog sporazuma.

Kako je naveo, Pariški sporazum “nepovoljan je i favorizuje druge zemlje”. Dodao je da će SAD započeti pregovore o povratku u Pariški protokol ili potpuno novi sporazum, ali pod uslovima koji su pravični po SAD.

No, u zajedničkom saopćenju Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i italijanski premijer Paolo Gentiloni naveli su kako se o sporazumu ne može nanovo pregovarati.

“Smatramo da je momentum koji je napravljen u Parizu u decembru 2015. nezamjenjiv i čvrsto vjerujemo da se o Pariškom sporazumu ne može ponovo pregovarati, jer je to vitalni instrument naše planete, društva i ekonomije”, kaže se u saopćenju.

MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.