Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Osnovali Javnu kuhinju u kojoj od ukupnih sredstava gotovo pola ide na radnike i troškove

Na zadnjoj održanoj sjednici Općinskog vijeća Velika Kladuša se prije svega po ko zna koji put imalo za priliku vidjeti da zakoni, pravilnici i poslovnici vladajućoj većini nisu bitni pri ostvarivanju njihovih ciljeva.

Pored masovnog uhljebljavanja kako u Općinskom organu uprave, tako i javnim preduzećima, na sceni je veoma perfidno i konstantno izvlačenje novčanih sredstava iz budžeta općine tako što se direktnim pogodbama do 6.000,00 KM izbjegavaju javne nabavke i troše na totalno nepotrebne stvari poput 6.000,00 KM za rentanje automobila (iako je vozni park Općine poprilično velik, op.a.), ili pak plaćanje troškova za postavljanje bine i ozvučenja inostranim firmama i sl.

Naime, na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća na dnevnom redu po hitnom postupku se našla i odluka o osnivanju Javne kuhinje, koja će djelovati pri Centru za socijalni rad, iako po poslovniku mora proći 6 mjeseci od posljednjeg predlaganja kako bi se ista mogla ponovo naći na dnevnom redu.

Naime, Javna kuhinja je nažalost itekako potrebna, ali nikako ne na način kako vladajuća većina to želi. Vladajuća većina usvojenu odluku o osnivanju javne kuhinje prikazuje kao pomoć građanima Velike Kladuše u potrebi, ali ukoliko pogledamo samu odluku i način utroška planiranih sredstava evidentno je da je više u pitanju neka lična računica odnosno nova uhljebljavanja podobnih ljudi i izvlačenje novca iz budžeta.

Raspodjela sredstava

Kao što ćete vidjeti iz same odluke ispod, planirana sredstva za Javnu kuhinju u tekućoj godini iznose 300.000,00 KM.

Kroz analizu plana vidljivo je da će od tog iznosa 182.571,00 KM ili 60% biti utrošeno za obroke planiranih 300 osoba, što po toj računici dnevni obrok iznosi 1,66 KM, a 117.429,00 KM ili 40% će biti utrošeno na plate radnika, gorivo za dostavu, električnu energiju, ugovorene usluge, naknade za topli obrok i slično.

Ukoliko obrok od 1,66 KM pomnožimo sa 30 dana dolazimo do cifre 49,80 KM mjesečno, što predstavlja koliko ustvari koštaju sami obroci za jednu osobu od njih 300 mjesečno.

Ukoliko pogledamo ovu računicu postavljaju se mnoga pitanja. Neka od tih pitanja su sljedeća:

  • Zar nije humanije, socijalnije, osjetljivije, korektnije, da predviđeni grant od 300.000,00 KM bude podijeljen na 300 osoba po 83,00 KM mjesečno umjesto ovih 49,80 KM koliko bi sad u hrani trebali primati?
  • Zar nije bolje za krajnje korisnike kuhinje i podsticanje lokalnih ugostiteljskih djelatnosti da se raspisao tender na koji bi se javile domaće firme sa najnižom cijenom obroka po osobi, a koje bi preuzele obavezu distrubuiranja istih?

Ovo su samo neka od rješenja koja bi doprinijela tome da se izdvojena sredstva za javnu kuhinju u cijelosti koriste u tu svrhu, pa čak i za dosta veći broj korisnika ili pak 300 korisnika sa dosta manjim iznosom od 300.000,00 KM godišnje, a ne da imamo situaciju da 60% ide na obroke dok 40% ide na plate zaposlenika i ostalih troškova.

U nastavku pogledajte prijedlog finansijskog plana budžeta Javne kuhinje za 2017. godinu i obratite pozornost na naziv i planirane  iznose u tabeli:

mm

( VKportal.BA )

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.