Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Opasna igrica “Plavi kit”: Ministar Kazazović savjetuje roditelje kako da zaštite djecu

Opasna igrica

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uputilo je svim osnovnim i srednjim školama upozorenje da zaštite učenike od igre “Blue whale” ili “Plavi kit” koja može predstavljati opasnost za njihovu sigurnost i mentalno zdravlje.

Naime, uposlenici jedne sarajevske škole primijetili su kako učenik trećeg razreda igra igru “Plavi kit” nakon čega su u saradnji sa roditeljima i policijom poduzeli adekvatne mjere kako bi zaštitili učenika.

elvir-kazazovic-1

Kazazović: Organizirati predavanja za učenike

– Videoigra ‘Plavi kit’ u kojoj se djeca pozivaju na samoubistvo stigla je u zemlje regiona, a nažalost i na područje našeg kantona. S tim u vezi, molimo vas da odmah poduzmete korake kako bi preventirali pojavu ove vrlo opasne igre. Sugerišemo vam da organizujete roditeljske sastanke i upoznajte roditelje sa pojavom igre, posljedicama kao i sa koracima u slučaju da roditelji i nastavnici primijete da dijete igra pomenutu igru. Također, molimo vas da odmah organizujete predavanja za učenike na odjeljenskim zajednicama, kako bi ih upoznali sa ovim problemom – navodi se u upozorenju su iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u saopćenju koje potpisuje ministar Elvir Kazazović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) KS jučer je zvanično saopćilo kako je igrica “Plavi kit”, koja je započeta u Rusiji, dospjela i u Bosnu i Hercegovinu. 

Autor: Avaz.ba 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.