Search
Friday 24 May 2024
  • :
  • :

Dačić: Srbijanski obavještajac bio u Sobranju po službenoj dužnosti

Dačić: Srbijanski obavještajac bio u Sobranju po službenoj dužnosti

Srbijanski premijer Ivica Dačić utvrdio je u četvrtak da pripadnik Sigurnosne obavještajne agencije (BIA) i savjetnik ambasade Srbije u Skoplju Goran Živaljević nije svojim prisustvom u Sobranju tokom incidenata s demonstranima prekršio diplomatske protokole.

On je ocijenio da je Živaljević samo obavljao svoj posao, izvještavajući o situaciji u Makedoniji.

– On nije učestvovao u krivičnom djelu, samo je izvještavao o situaciji u Makedoniji, jer Srbija mora znati kako se ta situacija može odraziti na nacionalne i državne interese – istakao je Dačić, dodavši da u Sobranju u noći kada su u njega upali demonstranti nije bilo građana Srbije.

Dačić je novinarima rekao da službeni predstavnik BIA-e u Makedoniji nije tamo boravio ilegalno te naglasio da bi on volio da Makedonija ima prema svima isti odnos, i prema istočnim i zapadnim zemljama koje šalju ljude iz službi sigurnosti.

Dačić je potom novinarima pročitao popis ljudi iz Makedonije koji su u Srbiji organizirali prosvjede protiv premijera Aleksandra Vučića i naveo da o tome Makedoniju obavještavaju već dvije godine.

Na upit očekuje li pogoršanje odnosa s Makedonijom, Dačić je odgovorio da mandatar za sastav nove makedonske vlade Zoran Zaev drži kako resorne službe to trebaju rješiti između sebe.

Autor: Fena 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.