Search
Monday 30 January 2023
  • :
  • :

Održano tradicionalno „Bajramsko sijelo“ Udruženja „Koprivna“

GORNJA KOPRIVNA – Minulog vikenda Udruženje „Koprivna“ iz Gornje Koprivne organiziralo je Četvrto „Bajramsko sijelo“. Ovo Udruženje jedno je od najaktivnijih na području Grada Cazina a inače krase ga strastvena želja i borba borba za očuvanje zavičajne te bosansko– hercegovačke tradicije čime uoči mubarek mjeseca Ramazana ili nakon bajramskih praznika organizuje Bajramsko druženje pod nazivom „Bajramsko sijelo“. Ove godine, u uslovima pandemije Covid-19, održano je Četvrto „Bajramsko sijelo“ na koje su pozvane samo članice Udruženja žena „Mala Kladuša“.

Ovim je Udruženje „Koprivna“ potvrdilo kontinuitet i istrajnost u očuvanju zavičajne tradicije i najavlio konkretnije aktivnosti a prva je obilježavanje godišnjice postojanja Udruženja krajem augusta. Ranije je u ovu organizaciju ulagano mnogo truda i slobodnog vremena članica Udruženja a tako je bilo i ove godine mada rducirano u svakom pogledu. Prisutnim gošćama iz Male Kladuše i mještanima prikazano je ono što se u otežanim uslovima moglo uvježbavati.

Članice Udruženja “Koprivna” – Gornja Koprivna

Domaćinima i organizatoricama podršku su pružili njihovi sponzori: Izet i Sebiha Družanović, Muhamed Družanović (500,00 KM za obilježavanje godišnjice), Market „EMDE“, Mirsad Pajalić (nabavka 12 ženskih bluza) te Irnad Prošić (750 KM – nabavljen veliki Alfa šporet).

Gošće Udruženja “Koprivna” – članice Udruženja žena “Mala Kladuša”!

U pripremljenom programu je bilo svačega po malo, ali skromno, prikazana je nekadašnja udaja-ženidba, dakle stari svadbeni običaji, bilo je folklornih igara, pjesama mladih, i onih nešto starijih, a bilo je i starih narodnih izvornih pjesama. Nekoliko ovakvih starih izvornih pjesama otpjevale su i gošće iz Male Kladuše.

Ovakav vid druženja ima za cilj da se prisutni prisjete minulog, kažu ljepšeg, vremena kada je sve nekako izgledalo bolje, ljepše… kada je bilo više sloge i poštovanja kod svakog insana a korona je tada bila nepoznanica.

Za sve učesnice i učesnike u programu i sve goste vrijedne članice Udruženja „Koprivna“ pripremile su domaću hranu i osvježenje. Organizacija, uloženi trud, uglavnom članica Udruženja, te na kraju njihovo zadovoljstvo koje se vidjelo na licima, ohrabrenje su da tradicija sa ovih prostora još dugo u zaborav neće. Svim ljubiteljima tradicije predlažemo u priloženim video zapisima pogledati ranije reportaže koje je Redakcija ReprezenT-a radila sa Udruženjem „Koprivna

Muzičari u realizaciji opisanog programa bili su domaći a najviše je doprinio Haris Tahirović – harmonikaš, koji je i član ovog Udruženja. Nakon oficijelnog progama prisutne su zabavljali Bajro Nuhanović uz podršku gitariste Edina Muhića. Svi pomenuti zajedno doprinijeli su jednom lijepom programu i druženju kakvog je nedostajalo zbog pomenute pandemije koronavirusa. Esad ŠABANAGIC

Reprezent.ba

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.