Search
Wednesday 6 December 2023
  • :
  • :

Održano tradicionalno „Bajramsko sijelo“ Udruženja „Koprivna“

GORNJA KOPRIVNA – Minulog vikenda Udruženje „Koprivna“ iz Gornje Koprivne organiziralo je Četvrto „Bajramsko sijelo“. Ovo Udruženje jedno je od najaktivnijih na području Grada Cazina a inače krase ga strastvena želja i borba borba za očuvanje zavičajne te bosansko– hercegovačke tradicije čime uoči mubarek mjeseca Ramazana ili nakon bajramskih praznika organizuje Bajramsko druženje pod nazivom „Bajramsko sijelo“. Ove godine, u uslovima pandemije Covid-19, održano je Četvrto „Bajramsko sijelo“ na koje su pozvane samo članice Udruženja žena „Mala Kladuša“.

Ovim je Udruženje „Koprivna“ potvrdilo kontinuitet i istrajnost u očuvanju zavičajne tradicije i najavlio konkretnije aktivnosti a prva je obilježavanje godišnjice postojanja Udruženja krajem augusta. Ranije je u ovu organizaciju ulagano mnogo truda i slobodnog vremena članica Udruženja a tako je bilo i ove godine mada rducirano u svakom pogledu. Prisutnim gošćama iz Male Kladuše i mještanima prikazano je ono što se u otežanim uslovima moglo uvježbavati.

Članice Udruženja “Koprivna” – Gornja Koprivna

Domaćinima i organizatoricama podršku su pružili njihovi sponzori: Izet i Sebiha Družanović, Muhamed Družanović (500,00 KM za obilježavanje godišnjice), Market „EMDE“, Mirsad Pajalić (nabavka 12 ženskih bluza) te Irnad Prošić (750 KM – nabavljen veliki Alfa šporet).

Gošće Udruženja “Koprivna” – članice Udruženja žena “Mala Kladuša”!

U pripremljenom programu je bilo svačega po malo, ali skromno, prikazana je nekadašnja udaja-ženidba, dakle stari svadbeni običaji, bilo je folklornih igara, pjesama mladih, i onih nešto starijih, a bilo je i starih narodnih izvornih pjesama. Nekoliko ovakvih starih izvornih pjesama otpjevale su i gošće iz Male Kladuše.

Ovakav vid druženja ima za cilj da se prisutni prisjete minulog, kažu ljepšeg, vremena kada je sve nekako izgledalo bolje, ljepše… kada je bilo više sloge i poštovanja kod svakog insana a korona je tada bila nepoznanica.

Za sve učesnice i učesnike u programu i sve goste vrijedne članice Udruženja „Koprivna“ pripremile su domaću hranu i osvježenje. Organizacija, uloženi trud, uglavnom članica Udruženja, te na kraju njihovo zadovoljstvo koje se vidjelo na licima, ohrabrenje su da tradicija sa ovih prostora još dugo u zaborav neće. Svim ljubiteljima tradicije predlažemo u priloženim video zapisima pogledati ranije reportaže koje je Redakcija ReprezenT-a radila sa Udruženjem „Koprivna

Muzičari u realizaciji opisanog programa bili su domaći a najviše je doprinio Haris Tahirović – harmonikaš, koji je i član ovog Udruženja. Nakon oficijelnog progama prisutne su zabavljali Bajro Nuhanović uz podršku gitariste Edina Muhića. Svi pomenuti zajedno doprinijeli su jednom lijepom programu i druženju kakvog je nedostajalo zbog pomenute pandemije koronavirusa. Esad ŠABANAGIC

Reprezent.ba

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.