Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Održan 5-ti Festival tradicije i narodnih običaja našeg kraja,,,video…

JEZERSKI/BOSANSKA KRUPA – Peti Festival tradicije i narodnih običaja našeg kraja organizirale su i realizirale članice Udruženja žena za održivi razvoj „Vakat“ iz Jezerskog kod Bosanske Krupe. Ovo Udruženje od samog početka osnivanja promovira kulturne i tradicionalne vrijednosti naše društvene zajednice, ruralnog turizma te očuvanjem tradicije, starih običaja kroz svoje aktivnosti prije svega uzimajući učešće na raznim sajmovima koji se bave navedenom tematikom kako na našem kantonu tako i van kantona.

Već tradicionalni događaj ovakvog karaktera posvećen je ženi općenito, ali najviše ženi sa sela koja je na margini društvene zajednice. Raznim aktivnostima ovog udruženja, poput održavanja sajmova zdrave hrane i drugih proizvoda na Kantonu i šire, zatim održavanje različitih korisnih edukacija a sve u vezi plana i programa Udruženja „Vakat“ koje promoviše kulturu, tradiciju, adete zatim druženja sa drugim udruženjima čime se podiže svijet žene koja tako postaje primjećenija, vrednuje se njen rad kroz plasiranje raznihproizvoda čime postaju snažnije, imaju svoje vizije i naravno, postaju bitan faktor u svojoj porodici, svojoj okolini i široj društvenoj zajednici.

Ove godine Festival je bio organiziran 29. maja u mjesnom Domu kulture a podržala ga je Gradska uprava Bosanska Krupa sa gradonačelnikom Arminom Halitovićem koji je istom prisustvovao i obratio se pozdravnim riječima prisutnima.

Danas su se prisutnima svojim izvedbama, osim članica domaćina, Udruženja „Vakat“ predstavile: Udruženje žena „Miris dunja“ – Pištaline, Udruženje Kućna radinost „Behar“ – Cazin, Udruženje žena „Kula“ – Ostrožac, KUD „Liskovac“ – Liskovac (Cazin), Udruženje žena „Koprivna“ – Gornja Koprivna, KUD „Behar“ – Pištaline, Udruženje „Kraljevi i kraljice“ – Bihać, Udruženje žena „Brekovica“ – Brekovica (Bihać).

Na istom je učestvovalo dvadesetak izlagača, uglavnom udruženja sa prostora USK-a. Preovladavali su pčelinji proizvodi, rukotvorine, stari zanati, domaće voće i povrće, proizvodi od voća i povrća…

 

-Manifestacija koju već tradicionalno organiziramo ima za cilj izvući žene iz neprimjećenosti kako bi se podsjetilo društvo koliko duguje ženama na selu i kako bi se dala nova vrijednost i odalo priznanje njihovom svestranom angažmanu u radu u ruralnim područjima. Ovakav vid manifestacija pruža i nama i gostima mogućnost za nove kontakte, nova znanja, pravilno sagledavanje vlastitih potencijala i rađanje novih ideja iz oblasti: privrede, prehrane, poljoprivrede i turizma, kazala nam je Suada Suljić Harčević, predsjednica Udruženja žena „Vakat“ – Jezerski.

Ovogodišnji Festival je okupio znatan broj mještana Jezerkog, najviše do sada, koji su oduševljeni organizacijom ovog događaja. Posebni posjetioci bili su korisnici „Ville Adriana“, sa pratnjom te članice Udruženja Prijedorčanki „Izvor“ iz Prijedora.

Ovaj događaj je imao i dobru medijsku podršku jer su medijski pokrovitelji bili Radio Bosanska Krupa i Portal „ReprezenT“. Inače, atmosfera, muzika i lijepo vrijeme su bili najbitniji preduslovi za dobro raspoloženje i druženje prisutnih članica udruženja a lijepa i vesela lica žena su krunisala ovaj događaj.

Inače, Udruženje žena za održivi razvoj „Vakat“ – Jezerski jedno je od četiri udruženja iz ruralnih sredina grada Bosanska Krupa. Osnovano je 25. marta 2016. godine u Jezerskom. Zbog izražene potrebe za okupljanjem žena i aktivno djelovanje u svojoj lokalnoj zajednici, te simbolične poruke da je vrijeme da žene na ovom području Bosanske Krupe daju svoj doprinos u jačanju i razvoju svoje lokalne zajednice i kroz ovakav vid organizovanog djelovanja. Udruženje je dobilo naziv „Vakat“, po riječi turskog porijekla koja označava vrijeme.

Svrha osnivanja i  postojanja Udruženja „Vakat“ nalazi se i u odrednici iz samog naziva, „Udruženje žena za održivi razvoj“. Dakle, pored okupljanja žena i njihovog poticanja na aktivni društveni angažman, cilj ovog Udruženja je usmjeravanje svih aktivnosti na organizovanje raznih edukativnih predavanja, humanitarnih akcija, zatim sajmova i radionica, kojima se na kvalitetan način osnažuje i promoviše lokalna zajednica, te daje podstrek razvoju, naročito razvoju  turizma.

-Ideja za organizaciju ove manifestacije rodila se 2018. godine kada smo organizovale Prvi Sajam domaćih proizvoda i tradicionalnih zanata pod nazivom „Zlatne ruke žena Jezerskog“, kazala nam je, između ostaloga, Suada Suljić Harčević.

Nakon završetka planiranog programa uslijedila je dodjela zahvalnica učesnicima te medijima a potom domaći ručak kojeg su pripremile članice Udruženja žena „Vakat“. Za muzičko-zabavni dio programa bio je zadužen Band „Ritam noći“ sa Suadom Begićem i Dževadom  Abdagićem, a uistinu bilo je veselo ali treba istaći da je lijepo i ugodno vrijeme bilo preduslov za dobro raspoloženje i dobro druženje članica udruženja. Esad ŠABANAGIĆ
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.