Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

NATO se zvanično priključuje koaliciji protiv ISIL-a

 

NATO se zvanično priključuje koaliciji protiv ISIL-a

Države članice NATO-a odlučile su da se zvanično pridruže koaliciji pod američkim vodstvom u borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država, saopćili su izvori iz NATO-a za dpa u srijedu.

Očekuje se da odluka Sjevernoarlanskog vijeća, najvišeg tijela za donošenje odluka unutar NATO-a, bude zvanično objavljena na samitu čelnika NATO-a u četvrtak, na kome će po prvi prisustvovati i američki predsjednik Donald Trump.

Objava ima za cilj da udovolji Trumpu, koji je u više navrata pozivao na pojačani angažman NATO-a u borbi protiv terorizma.

Odluka je uglavnom politička jer su svih 28 država članica NATO-a već pojedinačno članice koalicije a NATO već pomaže u borbi protiv terorizma sredstvima diobe informacija i obukom lokalnih snaga u Iraku i Afganistanu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je naglašavao da “nije bilo uopće nikakvih rasprava o angažmanu NATO-a u borbenoj ulozi ukoliko se zvanično pridruži koaliciji.

Stoltenberg je također primjetio da bi osim slanja političkog signala jedinstva u borbi protiv terorizma, NATO-ov zvanični ulazak u koaliciju pomogao saveznicima da poboljšaju saradnju i omoguće bolji priliv informacija. 

Autor: Fena 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.