Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Igor Crnadak na samitu Brdo-Brijuni: EU će biti upotpunjena tek nakon integracije Balkana

Igor Crnadak na samitu Brdo-Brijuni: EU će biti upotpunjena tek nakon integracije Balkana

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Sastanak je održan u okviru inicijative Brdo proces, pod domaćinstvom potpredsjednika vlada i ministara vanjskih poslova Republike Slovenije i Republike Hrvatske Karla Erjaveca i Davora Ive Stiera.

Ministar Crnadak je tokom diskusije istakao značaj nastavka održavanja sastanaka na ministarskoj razini u okviru inicijative Brdo procesa, i izrazio podršku Bosne i Hercegovine ovakvim vidovima saradnje koje imaju za cilj ubrzanje puta naše zemlje u Evropsku uniju. 

Pozdravio je i poruke domaćina da je integracija Zapadnog Balkana također u interesu Evropske unije i da će Evropa tek tada biti kompletirana. Također je naglasio da je potreban sadržajan i suštinski pristup EU i da je veoma značajno što su i posljednji izvještaj Evropske komisije, kao i pripremni dokument za Samit u Trstu posvećeni konkretnim infrastrukturnim projektima, kao i stvarnim problemima, poput odlaska mladih ljudi, korupcije i stanja u medijima.

– Veoma je važno kroz proces integracija dostići evropske demokratske standarde i slobodu i učiniti institucije nezavisnim. Pravosuđe koje je nemoćno da vodi procese vezane za najkrupnije afere i protiv najviših funkcionera ili javni tv servis koji radi samo za interese jedne političke partije, nisu u funkciji građana i zato je neophodno što prije popraviti stanje u oblasti vladavine prava i slobode medija, ne zbog Brisela, nego zbog običnih ljudi i razvoja demokracije – naveo je Crnadak u svom obraćanju.

On je rekao da paralelno sa rješavanjem konkretnih problema u svakoj od zemalja, moramo nastaviti da razvijamo što bolje odnose međusobno, jer na taj način jača ukupan kapacitet za reforme i osnaživanje institucija.

Ministarski sastanak je održan u okviru Samita lidera Brdo-Brioni procesa na Brdu kod Kranja u Republici Sloveniji.
 

Autor: Avaz.ba 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.