Search
Friday 24 May 2024
  • :
  • :

Muftija banjalučki: Post je u islamskoj tradiciji svojevrstan itikaf, osamljivanje i povlačenje u sebe

Muftija banjalučki: Post je u islamskoj tradiciji svojevrstan itikaf, osamljivanje i povlačenje u sebe

Ramazan je prilika za duhovnu nadgradnju na individualnom i kolektivnom planu. To je prilika za one koji se deklarišu kao vjernici, muslimani, da potvrde svoju vjeru. Nije lako čitav mjesec postiti od zore do zalaska sunca, ali je važno imati na umu kur'ansku sentencu: “ A bolje vam je, neka znate, da postite.”

Važna pitanja

Ovo je u ramazanskom razgovoru za “Dnevni avaz” rekao muftija banjalučki Osman ef. Kozlić. On je dodao da je veoma značajno da u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci, nakon toliko godina, u ovom mubarek mjesecu imamo hafisku mukabelu. 

– To je značajan uspjeh Islamske zajednice u BiH na ovom području. Uporedo s obnovom Ferhadije, a u sklopu priprema za njeno svečano otvorenje i stavljanje u funkciju, radili smo na tome da u Banju Luku i Ferhadiju dovedemo hafiza, jer na području cijelog Muftiluka banjalučkog nismo imali nijednog hafiza časnog Kur'ana – istaknuo je Kozlić. 

Ramazan je, dodao je on, prilika da čovjek počne razmišljati. Intenzivno se družeći s Božijom knjigom, časnim Kur'anom, kaže Kozlić, treba razmišljati o njegovim univerzalnim porukama i tako shvatiti da darežljivost, dobročinstvo i dobro kojim postač isijava, ne trebaju biti ograničeni samo na jednu užu skupinu njegovih sunarodnjaka, istomišljenika, nego da treba zahvatiti sva Božija stvorenja. 

– To su poruke posta, o kojima bi vjernik trebao razmišljati u ovom mubarek mjesecu. Također, post je, kako kaže jedan hadis Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., prilika da jednom u godini preispitamo svoj odnos prema Gospodaru i da postavimo sebi veoma važna pitanja – rekao je Kozlić.

Povlačenje u sebe

Najvažnije od tih pitanja je, dodaje on, šta sam do sada uradio i šta u budućnosti mogu bolje uraditi za svoju zajednicu, narod, državu. 

Post je u islamskoj tradiciji svojevrstan itikaf, osamljivanje i povlačenje u sebe. No, ako to ne bude popraćeno propitivanjem i svođenjem računa na individualnom i kolektivnom planu, onda je post sveden na puko suzdržavanje od jela, pića i drugih prohtjeva – smatra Osman ef. Kozlić. 

Napetost jenjava, ona je neprirodno stanje

– Napetost koja je postojala među narodima, jenjava u posljednje vrijeme. Da, mislim da ona jenjava, jer je ona neprirodno stanje, vještački kreirana napetost, koja nastaje podizanjem političkih tenzija, obično pred izbore i neke važne događaje. Smatram da mediji trebaju poraditi na tome da se ta napetost svede na podnošljivu mjeru. Što se Banje Luke tiče, moram naglasiti da je situacija u dobroj mjeri relaksirana nakon svečanog otvorenja Ferhadije prošle godine – istaknuo je muftija banjalučki Osman ef. Kozlić. 

Autor: G. DAKIĆ
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.