Search
Thursday 6 August 2020
  • :
  • :

Ministarstvo sigurnosti BiH preuzima kontrolu nad prihvatnim centrima?

U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika Operativne grupe za praćenje i upravljanje migrantskom situacijom u USK s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem.

Rezultat je to prošlosedmičnog upozorenja vlasti USK da će pristupiti zatvaranju centara Miral u Velikoj Kladuši, Sedra u Cazinu te Bira i Borići u Bihaću, ukoliko Ministarstvo sigurnosti ne preuzme upravljanje nad tim migrantskim centrima kao što je to uređeno u drugim mjestima u BiH.

Kako saznaje portal USN, na današnjem zasjedanju Operativnog štaba za upravljanje migracija dogovoreno je da će Ministarstvo sigurnosti BiH uputiti Savjetu ministara Odluke kojima bi ovo ministarstvo preuzelo kontrolu nad migratnskim centrima.

Međutim, prema riječima ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, to neće riješiti probleme.

Ovdje je najveći problem ulazak tih migranata na istočnoj granici BiH, kako što bolje i jače zatvoriti tu granicu da ti migranti ne ulaze i kako osigurati  jedan kontrolisani proces upravljanja tim migracijama unutar BiH”, rekao je Mektić.

Evropska Unija će osigurati 13 miliona evra za upravljanje migracijama od čega će dva miliona evra biti utrošena na poboljašnje materijalno-tehničke opreme sigurnosnih agencija, dok će ostatak sredstava biti utrošen u humanitarne svrhe.

usn.ba

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.