Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Međunarodno brendiranje kestenovog meda Cazinske krajine: Novi zajednički projekat Grada Cazina i domaćih pčelara

 

Međunarodno brendiranje kestenovog meda Cazinske krajine: Novi zajednički projekat Grada Cazina i domaćih pčelara

Cazinsko Udruženje pčelara „Kesten“, uz podršku Grada Cazina, aplicirat će kod USAID-a i Projekta Farma 2 za novi projekat vrijedan 30.000 maraka.

Dok polovinu sredstava obezbjeđuje Projekt Farma 2, drugu polovinu preuzima lokalna zajednica. Pismo namjere predstavnicima UP Kesten danas je potpisao cazinski gradonačelnik, mr. Nermin Ogrešević.

 

U ovom projektu je predviđeno finansiranje upisa cazinskog kestenovog meda u Međunarodni registar geografskih oznaka porijekla. Nakon toga će u Cazinu, uz naš redovni sajam meda, biti organiziran sajam s međunarodnim ocjenjivanjem meda i vrlo smo zahvalni gradonačelniku Ogreševiću kod kojeg smo naišli na puno razumijevanje, kao i svaki put do sada, rekao je predsjednik Udruženja pčelara „Kesten“ Hazim Hodžić.

Prvi brendirani animalni proizvod u BiH, kestenov med Cazinske krajine, kroz ovaj će projekat nastaviti svoj put afirmacije i promocije, a time i napredak domaće pčelarske proizvodnje.

Ovo je dobra ideja i dobar projekat kojem smo mi dali podršku na osnovu naše višegodišnje odlične saradnje s domaćim pčelarima i pružanju svake podrške pčelarstvu, a čiji se rezultati itekako i vide. Ovdje je namjera uraditi i međunarodno brendiranje kestenovog meda Cazinske krajine što će se onda potvrditi održavanjem jednog međunarodnog naučnog skupa u Cazinu na kojem će se pojaviti najrelevantniji faktori iz regiona kada je u pitanju med i struka vezana uz pčelarstvo što mi svakako podržavamo i očekujemo da će ovo biti uspješan projekat, istaknuo je gradonačelnik Ogrešević.

Grad Cazin prva je lokalna zajednica u zemlji koja je u svoj Budžet uvrstila i poticaje za pčelarsku proizvodnju, a s Udruženjem „Kesten“ sarađuje na gotovo svakom projektu čiji cilj je razvoj i afirmacija pčelarske proizvodnje i pčelinjih proizvoda.

(Cazin.NET)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.