Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Maturantska parada: Rijetko viđen plesni spektakl oduševio Sarajlije

 

 

Osjećam veliku euforiju, jer četiri godine čekamo maturantsku paradu. Iako je naša generacija mala, smatramo da ćemo ipak dokazati našu snagu, entuzijazam, želju za pokazivanjem i srećom koju osjećamo – kazala je Lamija Adilović, maturantica Gimnazije Obala Sarajevo.

Narandžasto-plava rijeka rasplesanih maturanata danas je paradirala ulicama Sarajeva, kako bi obilježila završetak srednjoškolskog obrazovanja, plešući planetarno popularni ples bachata, a ujedno i pokušati oboriti Guinessov rekord.

– Izuzetno sam sretan, 11. maturantska parada je na svom početku. Okupili smo dosta maturanata ovdje na Trgu Alije Izetbegovića. Prvi put sa nama su ovdje i maturanti iz Donjeg Vakufa, njima je maturantska parada bila sinoć – kazao je Mladen Brekalo, voditelj projekta „Maturantska parada“.

Ispred Sarajevo City Centra (SCC) maturanti su plesali bachatu, syrtaki, a uz zumba trenere otplesana je i zumba te je tako obilježen i Svjetski dan plesa.

Ove godine i vrijeme je išlo u korist maturantima da otplešu svoj najveći ples kao maturanti, a smijeha i dobre atmosfere na ulicama Sarajeva nije nedostajalo.

– Prije 11 godina smo prvi put odradili Maturantsku paradu u Sarajevu, nakon toga se parada proširila širom BiH, zajedno sa dvanaestak evropskih zemalja i više od 90 gradova koji sudjeluju u ovoj paradi – dodao je Brekalo.

Maturanti Donjeg Vakufa, koji su prvi put dobili priliku učestvovati u ovakvom spektaklu za mlade nisu krili oduševljenje. Kazali su nam da se već duže vremena pokušavalo nešto slično organizovati kako bi obilježili kraj srednjoškolskih dana.

– S obzirom da smo jedan mali grad u centru BiH koji baš i nema mnogo dešavanja, ovo nas je malo razdrmalo i dovelo neku živost u naš grad – kazala je Zahiragić Ilhana, maturantica Mješovite srednje škole Donji Vakuf.

Maturantica Ajna Duzić koja također dolazi iz Donjeg Vakufa istakla je koliko im je važno što su svi zajedno u Sarajevu i što se mogu predstaviti i pokazati šta znaju.

Direktor Mješovite srednje škole Donji Vakuf, Asim Orahovčić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se radi o 44. generaciji maturanata, a koja je prvi put dobila priliku učestvovati u ovom spektaklu u Sarajevu.

– Presretni smo i zadovoljni, a sinoćnja parada koja je bila u našem gradu je nešto fantastično. Više od 1000 sugrađana je bilo na glavnom trgu koji su podržali ovaj projekat – kazao je Orahovčić.

Najveća plesna parada za maturante je završena, iako dobro uvježbani plesni koraci, ove godine nije oboren Guinessov rekord. Oni sada odlaze u ples života do nekog drugog cilja.

Video pripremio: Edin Hadžihasić

 

macanovici.net

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.