Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Lovac na blago pronašao zlatnik vrijedan 17.000 dolara

Lovac na blago pronašao zlatnik vrijedan 17.000 dolara

 

materski lovac na blago iz Rusije dok je ronio pronašao je na dnu rijeke Jauza u Moskvi 400 godina star zlatnik vrijedan više od 17.000 dolara.

Ekstremno skup zlatnik pronašao je ronilac, amater, koji je plivao kroz rijeku Jauza sa magnetom za pretraživanje, objavila je televizija “Moskva 360”. Kako se navodi u izvještaju, zlatni novčić je bio zakačen za metalni klip duboko u mulju riječnog korita.

Daljnim ispitivanjem arheologa, ustanovljeno je da je u pitanju zlatni ugorski novčić iskovan u vrijeme vladavine ruskog cara Borisa Godunova (1598-1605).

Ovakvi novčići nisu bili korišteni kao valuta, ali su kovani kao nagrada za hrabrost u ratu. Smatra se veoma rijetkim, jer je do sada pronađeno samo šest ovakvih novčića, a mogao bi vrijediti i više od 17.000 dolara.

Za sada, sretni lovac na blago, odlučio je ostati anoniman, jer po ruskom zakonu lice koje se bavi arheološkim aktivnostima bez odgovarajuće dozvole i pri tome nanese štetu artefaktu tokom procesa, može biti suočen sa ogromnom novčanom i zatvorskom kaznom i do 4 godine robije

Autor: Avaz.ba

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.