Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Ljubljanska banka prala novac iz Irana dok je bio pod sankcijama

Ljubljanska banka prala novac iz Irana dok je bio pod sankcijama

ostoje snažne indicije da se 2009. i 2010. preko Slovenije “prao” novac iz Irana koji je tada bio pod sankcijama i embargom međunarodne zajednice, rekao je u četvrtak slovenski opozicioni zastupnik Branko Grims. 

“Od 2009. do 2010. oprana je preko Nove Ljubljanske banke (NLB) milijarda dolara”, izjavio je slovenskim medijima Grims, član stranke bivšeg premijera Janeza Janše i predsjednik parlamentarne komisije za kontrolu tajnih službi. 

Dodao je da se iz dokumenata dobivenih od parlamentarnog istražnog povjerenstva za zloupotrebe u bankarskom sustavu vidi da je taj novac završio na više od devet tisuća računa. 

“Vidi se i gdje je taj novac završio, ali su to povjerljivi podaci o kojima ne smijem govoriti”, rekao je Grims nakon sastanka komisije. 

Istražno komisije za banke također vodi opozicija, a na čelu mu je zastupnik iz Slovenske demokratske stranke (SDS), najjače opozcione frakcije u parlamentu. 

Grims sumnja da je iza svega stajao finansijski interes jer su bankarske provizije na riskantne transakcije sa zemljama pod sankcijama vrlo visoke, pa su u spomenutoj operaciji možda dosegle oko 50 miliona dolara. 

Također tvrdi da je ured za pranje novca na sve što je doznao o sumnjivim transakcijama iz Irana reagirao prekasno, kad su neke zapadne banke već počele odbijati spomenute doznake, te da se stvar očito željelo “pomesti pod tepih”. 

Slovenski mediji navode da će najveća slovenska banka u državnom vlasništvu, odnosno pitanje odgovornosti za njezine “loše kredite” i eventalni drugi skandali biti i među glavnim temama opozcionih stranaka u kampanji za parlamentarne izbore koji se predviđaju za iduću godinu. 

Autor: Fena 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.