Search
Friday 19 April 2024
  • :
  • :

Ljekovita voda u Gati kod Bihaća na drugom mjestu u Evropi po kvaliteti

Prva po kvaliteti u Evropi je ljekovita voda u banji Vichy u Francuskoj, a druga je upravo u Bosni i Hercegovini – u Gati kod Bihaća. No, potencijali ovog lječilišta još nisu iskorišteni. Vrijednost ustanove su prepoznale i lokalne vlasti pa se počelo s ulaganjem. Radi se na projektu izgradnje modernog terapijskog bazena.

Za dozvole i dokumentaciju potrebne su bile tri godine. Ove godine napredak – sredstva iz budžeta.

“Odvojena su sredstva za Gatu, koliko – ja još to ne znam. Obećano nam je da će se odvojiti negdje do 500.000 KM jer takav nam je dogovor da Vlada, odnosno Ministarstvo zdravlja ide sa dvije trećine finansijske potpore u taj projekat, mi da idemo sa jednom trećinom”, objašnjava Aida Ibrahimpašić, direktorica Zdravstvene ustanove Lječilište Gata.

Kapacitet Lječilišta je 90 kreveta i trenutno je popunjen. Puni su i hodnici ustanove. Brojni pacijenti su bez izuzetka zadovoljni i kažu da im za ozdravljenje uveliko pomaže empatično i uvijek dostupno osoblje.

Do liječenja u Gati se može na dva načina – putem Zavoda zdravstvenog osiguranja kada je liječenje prijeko potrebno ili vlastitim sredstvima, linijom wellness-turizma. Elektroterapija i hidroterapija neke su od usluga koje imaju povoljna djelovanja za mnoge bolesti.

Specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije Aida Mataruga navodi kako pomažu u liječenju steriliteta, kože – a posebno za psorijazu: “Ona djeluje relaksantno, opušta mišiće i mi je koristimo kao pripremu za ostale fizikalne procedure”.

Različita istraživanja potvrđuju da kapacitet samih izvora i vode može podnijeti projekte koji su planirani, sredstva su izdvojena, pa se za bazen još samo čekaju – konkretne akcije.

 

 

 

federalna.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.