Search
Friday 19 April 2024
  • :
  • :

Krojačka radnja “Leptir” MSK- Cazin-zanat koji ima pogled u prošlosti sadašnjost

U gradu Cazinu, u samom srcu Male Lise nalazi se krojačka radnja Leptir MSK doo, mjesto koje pruža jedinstveno iskustvo i vrhunsku kvalitetu krojenja i šivenja. Ova radnja, koja nosi ime Leptir, simbolizuje transformaciju i preobražaj, stvarajući odjevne predmete koji su istovremeno elegantni i udobni. Leptir MSK doo je više od obične krojačke radnje – to je mjesto gdje se umjetnost krojenja pretvara u stvarnost. Strucni krojač posjeduje dugogodišnje iskustvo još od ranog djetinjstva i posvećenost u stvaranju savršenih odjevnih komada koji će naglasiti vaš stil i osobnost.Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

 

Ljubav prema krojenju Mahira je stekla još kao djevojčica, igrajući se sa lutkama, čije je haljinice sama krojila. Već tada, ona je shvatila da je krojački zanat upravo ono čime želi da se bavi u životu. Ja ću se ovdje posebno posvetiti pažnju izradi tradicionalnih nošnji. U početku je bilo teško jer sam morala mnogo da naučim, ali kada se radi iz ljubavi – problemi se lakše savladavaju. U početku, mušterijama su bili interesantni njen neobičan akcenat, ljubaznost i radni maniri, koji ovom podneblju baš i nisu svojstveni. Bilo je i neobičnih pitanja i smješnih situacija, ali veoma brzo ljudi su se navikli na mene, a i ja na njih. Sada se osjećam kao prava Cazinjanka – navodi Mahira. Ona šije i svečane haljine, radne mantile, pa čak i narodne nošnje.Opis nije dostupan.

U Cazinu, kao i u drugim manjim sredinama, stare zanatske i trgovačke radnje u sve većoj mjeri nestaju, a potiskuju ih prodavnice sa modernom i jeftinom robom. Većina zanata polako odlazi u zaborav jer niko ne želi da se bavi time, a i kupovna moć natjerala je mnoge da stave katanac na svoje radnje. I Mahira je toga svjesna.

Opis nije dostupan.

 

Danas je teško opstati u ovom poslu. Tehnologija polako potiskuje radnu snagu, a tekstilna industrija odumire – kaže ona. Vrijedna i ljubazna Mahira se ipak nada da će u njenoj radnji u Cazinu još dugo biti posla. Do sada je šila nošnju za brojna kulturno-umjetnička društva i pojedince koji žele da nose nošnju za svadbu, Bajram ili Ramazan, što nije rijedak slučaj u ovom kraju. Interesovanje za kupovinu narodne nošnje je veliko, ali je, nažalost, veoma slabo interesovanje mladih da se bave njenom izradom. Izlagala je svoja umjetnička djela, odnosno svoje tradicionalne nošnje na različitim sajmovima i manifestacijama u Cazinu.Opis nije dostupan.

Ona kaže da omladina želi da kupi neki predmet i komad nošnje, da sačuvaju neki detalj ili ponesu u inostranstvo, tako da je njena nošnja stigla u Austriju, Njemačku, Italiju, Hrvatsku i mnoge druge zemlje. Mahira kaže da bi voljela da ljubav prema očuvanju tradicije i zanat prenese na buduće generacije, a ima i ideju kako bi možda mogla da zainteresuje mlade. Mislim da bi trebalo da se osnuju neke radionice za mlade u okviru udruženja i kultuno-umjetničkih društava, možda na taj način može da se probudi želja za očuvanjem tradicije kod mladih.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

 

To mora da se desi iz srca, ako radiš narodnu nošnju moraš da daš svoje vrijeme, trud, ruke i moraš to da voliš. Ne možemo da imamo veliku korist od toga ali možemo da pokažemo svoju ljubav prema tradiciji i prenesemo je na buduće generacije. Ja dok god mogu držati iglu, ja ću raditi i dok volim rad. Zanat se uči dok si živ, zanat se ne može naučiti, pa da kažeš ja sam naučila ili naučio. Ono što ova unikatna krojačka radnja Leptir MSK izrađuje, možete sve vidjeti na njihovim društvenim mrežama. FB: Krojačka Radnja Leptir MSK Cazin Kontakt: +387644337718 Adresa: Ul. Žrtava domovinskog rata bb, Mala Lisa, Cazin

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.