Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Kuća Pozderaca u Cazinu važan svjedok o historiji Krajine”VIDEO”

Prije stotine godina stara kuća dokaz je krajiške historije i načina života ljudi ovog podneblja.

Koliko je ova građevina bitna za historiju Cazina i Krajine – dokazuje i činjenica da se njena vizura nalazi na današnjem grbu grada Cazina.

Nurija Pozderac rođen je 15. januara 1892. godine u Cazinu. Bio je sin Murat-age Pozderca, vladara Cazinske krajine pred kraj Osmanskog carstva u Bosni i Hercegovini.

Pozderac, inače učitelj, prvi ozbiljniji politički angažman imao je kao poslanik u cazinskom srezu 1939. godine, što je bilo lokalno zakonodavno i administrativno tijelo.

U Narodnooslobodilačkoj borbi učestvovao je od 1941. godine. Tokom 1942. godine, izabran je za predsjednika Narodnog oslobođenja u Cazinu i Narodnooslobodilačkog odbora.

U tom periodu, Nurija Pozderac je održavao stalni kontakt sa najvišim rukovodstvom NOB-a u svim dijelovima Republike. To je rezultiralo njegovim, gotovo plebiscitarnim, izborom na mjesto potpredsjednika Izvršnog odbora Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) na Prvom zasjedanju tog vijeća 26. novembra 1942. u Bihaću.

Nurija Pozderac je imenovan za potpredsjednika Prvog zasjedanja AVNOJ-a, čime je aktivno učestvovao u obnavljanju bosanske državnosti.

Nurija Pozderac je bio primjer krajiškog čovjeka, čiji su principi za svakog morali vrijediti. Tako je zabilježeno da je prilikom boravka Cazinu, u toku 2. Svjetskog rata, Tito posjetio kuću Pozderaca, pa je na kućnom pragu dočekan riječima: “Ovo je muslimanska kuca Nurije Pozderca

 

Spašavao Jevreje u 2. Svjetskom ratu

Muzej holokausta Yad Vashem 2013. godine donio je odluku da se Nurija i Devleta Pozderac nagrade medaljom Pravednik među narodima za svoje požrtvovanje za spašavanje Jevreja u Drugom svjetskom, šira javnost, a pogotovo mlađe generacije pitaju se ko je bio čovjek koji je skoro 70 godina nakon smrti dobio priznanje za promicanje ljudskosti u najtežim uvjetima rata.

Pozdercima su visoka odlikovanja dodijeljena zbog hrabrosti i plemenitosti koju su iskazali spašavajući Jevreje upućene u ustaški koncentracioni logor Jasenovac.

Naime, grupa Jevreja koja je odbjegla iz transporta za Jasenovac, pokucala je u jeku užasnog rata na vrata porodice Pozderac u Cazinu. Zahvaljujući njihovoj pomoći, oni su preživjeli nacističku okupaciju Jugoslavije i holokaust.

Izraelci danas ističu da generacije nasljednika spomenutih Jevreja svoje postojanje trebaju zahvaliti muslimanima

Pozdercima.

zvor: FTV/ABC)




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.