Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Izvorna Grupa Kumovi iz Ponjevića Cazin ”video”

Izvorna grupa KUMOVI iz Ponjevića kako kažu žele da sačuvaju izvorne pjesme od zaborava, kako bi prenijeli na mlađu generaciju koja nam dolazi.zvorna grupa “KUMOVI” se sastoje od tri čovjeka, koji njeguju stare izvorne pjesme koje su se prije pjevale u onom davnom prošlom vaktu

 


Cazin je uvijek bio prepoznatljiv po vrijednim (kulturno-umjetničkim udruženjima)) koji se stalno trude kroz razne aktivnosti da njeguju našu tradiciju. Moramo spomenuti da je Izvorna grupa “KUMOVI” iz kraja Ponjevići.Izvorna grupa KUMOVI iz Ponjevića bili su učesnici na snimanju poznatog Krajiskog sijela, koje je organizovao njihov komšija Hasan Keranović. Rado se odazivaju na razne manifestacije, kako kažu žele da sačuvaju izvorne pjesme od zaborava, kako bi prenijeli na mlađu generaciju koja nam dolazi. U prošlom vaktu ovakve su se pjesme pjevale na raznim sijelima, prelima, svadbama, pa čak i kad bi se radilo u njivama, od kosidbe trave, oranja njiva u daljini bi se čula sloga insana i vesele pjesme.


danasnjem vaktu sve je manje prela, ali eto mi se trudimo barem malo da kroz nase izvorne pjesme, da se mnogi sjete onog divnog proslog vakta.
Sve je to tako kako jest, a dokle će biti tako – ne znamo… ipak, tradiciju treba čuvati da ne tone u tihi zaborav.

Autor: Hasan Keranović
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.