Search
Monday 18 January 2021
  • :
  • :

Krajiške jabuke i kruške: Muhamed iz Cazina jedan je od malobrojnih baštinika

– Sve je manje poljoprivrednika koji kaleme stare autohtone sorte voća, posebno jabuke i kruške. U tom svijetu ipak ima i onih koji baštine one sorte kojih se danas samo sjećaju stariji. Već dvadeset godina ovim poslom uspješno se bavi Muhamed Žunić iz Cazina, te se s pravom može nazvati i čuvarem starih autohtonih vrsta voća…

Ako želite jesti zdravo voće, upućeni u ovu temu kazali bi vam da posadite vlastiti voćnjak. To je preporuka i ovog vrijednog poljoprivrednika koji se zadnje dvije decenije posvetio očuvanju isključivo autohtonih vrsta.

Muhamed Žunić po životnom pozivu poljoprivrednik a s tim i voćar, jedan je od onih malobrojnih ljudi koji se dušom i srcem posvetio očuvanju sorti voća koje sve više spominjemo, a sve manje vidimo u voćnjacima širom Krajine. Govoreći o ovoj temi i sam spominje desetke autohtonih voćki koje nažalost tonu u zaborav i pored njihovog značaja u ovom domaćem podneblju.

Prednost  uvijek daje starijim sortama, jer one ne zahtijevaju posebnu zaštitu, pa se u ovom slučaju može govoriti o organskoj proizvodnji. Poznat je i kao oplemenjivač voća, a dokaz je da trenutno vodi brigu o više voćnjaka svojih sugrađana. Mnoge od njih je sam kalemio i  zasadio.

Muhamed preporučuje isključivo jesenju sadnju, upravo u ovo vrijeme, jer biljka u tom slučaju stvara jači korijenov sistem. Pojašnjava da u zadnje vrijeme kalemi i sadnice mediteranskog voća. Iako je ratni vojni invalid, uz dobru organizaciju stigne svugdje gdje zatraže njegovu riječ i pomoć u voćnjaku.

 

rtvusk.ba

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.