Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Jezivo upozorenje ISIL-a Balkanu: Ne, tako nam Allaha, nismo vas zaboravili

Jezivo upozorenje ISIL-a Balkanu: Ne, tako nam Allaha, nismo vas zaboravili

U posljednjem izdanju ISIL-ovog magazina “Rumiyah” za Balkan objavljene su najnovije terorističke prijetnje stanovnicima balkanskih zemalja. Obraćaju se Srbima i Hrvatima, “kafirima”, te navode da nisu zaboravili zločine nad muslimanima.

U prijetećoj objavi u desetom izdanju magazina “Rumiyah” navodi se kako “zemlje Balkana nisu zaboravljene”, te da “nije zaboravljeno ubijanja muslimana”, navodi Birn.

“Ne, tako nam Allaha, nismo zaboravili zlostavljanje naše braće i silovanje naših sestara”, stoji u ISIL-ovom magazinu.

Sead Turčalo, profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu, rekao je da je teško komentirati ovakve prijetnje, pojasnivši da ako se računa magazin “Dabiq”, onda je riječ o trećoj prijetnji koja se odnosi na Balkan.

– Ozbiljnost prijetnje teško je procijeniti. S obzirom na to da se radi o službenom glasilu ISIL-a, logično je da sigurnosne službe podignu mjere djelovanja – kazao je Turčalo.

– A znate li za Francusku i Njemačku, te zemlje su zahvatili plamenovi našeg rata, i Britaniju, koja je mislila da živi u sigurnosti i zaštiti, zabili smo njenu glavu u zemlju i slomili njen vrat. Sve ove zemlje su se oholile i hvalisale pa je jednu po jednu zahvatio naš udarac pa su ostale ponižene – navodi se, između ostalog, u desetom izdanju magazina “Rumiyah”, koji je najvećim dijelom posvećen dešavanjima na Filipinima.

Aldin Abazović, analitičar koji se bavi online praćenjem radikalnih grupa i njihovih glasila, rekao je da ovakvi proglasi nisu ništa novo.

– Ono što je značajno zabilježiti u ovoj objavi jeste vrsta isprike, gdje kažu da se izvinjavaju što su zapostavili Balkan jer su bili prezauzeti. Također je zanimljivo upozorenje balkanskim zemljama da se ne osjećaju sigurnim, aludirajući na zadnje napade u Francuskoj i Britaniji, te govoreći kako su to mnogo jače zemlje od naših, iz čega se može zaključiti da na balkanske zemlje gledaju kao na zemlje sa slabim sigurnosnim aparatom – kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, prijetnja iz prošlog broja nije sprovedena u djelo.

– U prošlom izdanju su pozivali na egzekucije imama koje oni smatraju nepodobnim, međutim ostalo je samo na prijetnjama. Ipak, bilo koju vrstu prijetnje ne treba shvatati olako – dodao je Abazović.

Magazin “Rumiyah” se objavljuje na deset jezika, među kojima je i bosanski.

Autor: MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.