Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

BRAMMERTZ PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI UN-a: “O genocidu u Srebrenici se uči širom svijeta, ali ne u državi u kojoj je počinjen”

BRAMMERTZ PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI UN-a:

Poricanje zločina i neprihvatanje činjenice koje je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je duboko zabrinjavajuće za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) i međunarodnu zajednicu.

Konstatirao je to glavni tužilac MKSJ-a Serge Brammertz tokom obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.

 
 

– Vijeće je osnovalo MKSJ kako bi utvrdili činjenice i izveli pojedince pred lice pravde za zločine koje su počinili. Tokom više od dvije decenije rada, nezavisne i nepristrasne međunarodne sudije, koje su osigurale da suđenja budu pravična i razmotrile ogromnu količinu dokaza, utvrdile su istinu o onome što se dogodilo. Sukobi na području bivše Jugoslavije svijet su naučili novom izrazu za užase izvršene nad nedužnim civilima: etničko čišćenje. U jednom predmetu za drugim pred MKSJ, taj sud je utvrdio da su širom bivše Jugoslavije visoki politički i vojni zvaničnici sprovodili zločinačku kampanju etničkog čišćenja – kazao je Brammertz.

Tužilaštvo je, dodao je Brammertz, ponudilo neoborive dokaze o masovnim grobnicama oko Srebrenice i dokazalo van razumne sumnje da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid pogubljenjem više od 7.000 muškaraca i djece, dok je gotovo 30.000 žena, djece i starijih osoba prisilno otjerano.

Pa ipak, danas se genocid poriče. Etničko čišćenje se poriče. Individualna krivica visokih političkih i vojnih rukovodilaca se poriče – kazao je glavni tužilac.

Ipak, ističe on, poricanje zločina i glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca je nastavljena.

– Prije nekoliko dana ministar obrazovanja Republike Srpske je izjavio da će zabraniti udžbenike koji učenike podučavaju o nedavnoj prošlosti, uključujući i o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva. Te činjenice se predaju u učionicama širom svijeta, ali ne i u državi gdje su ti zločini počinjeni – poručio je Brammertz, a zatim se osvrnuo i na nastup „ultranacionalističkog pjevača, čiji su koncerti zabranjivani u nekoliko država, na koncertu u Mostaru u čast šestorice osuđenika koji su prvostepeno proglašeni krivim u predmetu Prlić i drugi“.

– Ove neprihvatljive provokacije, koje su samo najnovije u dugom nizu, predstavljaju vrijeđanje žrtava, ovog Vijeća i svih koji vjeruju u pravdu – dodao je.

Time se, objašnjava Brammertz, šalje jasna poruka da se priznaju svoje žrtve, ali ne i tuđe, te da su “vaši ratni zločinci naši heroji”.

– Kada neodgovorni zvaničnici koriste podjele, diskriminaciju i mržnju da bi osigurali vlast, sukobi i zvjerstva mogu poprimiti sopstvenu logiku. To je bio slučaj prije dvije decenije, kada su genocid i etničko čišćenje započeti, a to važi i danas – izjavio je Brammertz, naglasivši da je sada važnije nego ikada da se odgovori na ove izazove.

Brammertz je kazao da će MKSJ za nekoliko mjeseci zatvoriti svoja vrata, te da se očekuje izricanje presuda u dva posljednja predmeta, prvostepenom u predmetu Mladić i žalbenom u predmetu Prlić i drugi.

(Izvor: Slobodna-bosna.ba)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.