Search
Friday 19 July 2024
  • :
  • :

Iz Bosanske Gradiške biciklom krenuo u Tokio

Nemanja Lendić iz Bosanske Gradiške krenuo je danas biciklom, pola sata prije podneva, u Banju Luku, gdje će se sastati s prijateljem Nikolom Dupalom iz Bosanskog Novog.

Potom slijedi nevjerovatan put biciklima, dug gotovo 20 hiljada kilometara. Nemanja i Nikola planiraju da biciklima prođu pola Evrope i cijelu Aziju i u zimu stignu u Zemlju izlazećeg sunca – Japan.

– Računamo da je put dugačak od 18.000 do 20.000 kilometara. U svakom značajnijem gradu ćemo napraviti dodatnih pet do 10 kilometara pa zato ne možemo biti precizni – rekao je Nemanja pred polazak iz rodnog grada.

Brojne novinarske ekipe, rodbina i prijatelji, te drugovi iz Biciklističkog kluba Gradiška poželjeli su Nemanji i Nikoli sretan put.

Majka Gordana ispratila je sina sa suzama u očima.

– Ne plači, majko, vidjet ćemo se sljedeće godine – rekao je Nemanja.

Uplakana majka Gordana sinu je poželjela sreću.

 – I javljaj nam se redovno – dodala je

.

Nemanja kaže kako planiraju da u Japan stignu krajem novembra ili u decembru.

Na upit šta ima u brojnim bisagama na biciklu, Nemanja je rekao da su one teške dvadesetak kilograma i da, osim  garderobe i rezervnih dijelova, sadrže dokumente, gorionik, kamp opremu i druge sitnice.

U narednih sedam mjeseci, koliko će trajati vožnja do Japana, Nemanja i Nikola će živjeti nomadski život i susretati se s različitim civilizacijama, kulturama i običajima.

Dvojica odvažnih biciklista planiraju da dnevno prelaze po 100 kilometara, a kretat će se rutom Banja Luka – Beograd, zatim preko Rumunije kroz čuveni Transfagarasan, prolaz kroz Karpate.

– Idemo prema Crnom moru, spuštamo se preko Bugarske, Turske, zatim Bosfor – Istanbul, Jermenija – Gruzija – Rusija – Kazahstan – Mongolija, stotine kilometara pustinje Gobi, pa Kina, Južna Koreja, Fukušima, Hirošima, Kobe, Nagasaki, planina Fudži i spuštamo se u Tokio – objašnjava Lendić plan puta.

Zanimljivo je da vožnja ima humanitarni karakter, jer Lendić i Dupalo, posredstvom sponzora,  prikupljaju pomoć za liječenje osmogodišnjeg Stefana i dvije godine mlađeg brata Daria Kostadinovića, koji boluju od distorzije mišića. Kostadinovići su rođeni savršeno zdravi, ali su oboljeli prije godinu dana, a njihova operacija u Italiji iziskuje značajna finansijska sredstva.

Oba vozača na kacigama imaju kamere pa će njihovo putešestvije biti snimljeno i predstavljat će pravo bogatstvo za ljubitelje dokumentarnih filmova i putopisa.

Prije ovog poduhvata, Nemanja Lendić biciklom je posjetio vječne gradove – Rim i Atinu.

Autor: B. Grgić 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.