Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Hrabri Tuzlak spriječio pljačku benzinske pumpe: Ponovo bih učinio isto jer ne možemo svi okretati glavu

Hrabri Tuzlak spriječio pljačku benzinske pumpe: Ponovo bih učinio isto jer ne možemo svi okretati glavu

Tuzlak Šemsudin Mutapčić u noći sa subote na nedjelju spriječio je pljačku benzinske pumpe „Belamionix“ u prigradskom naselju Plane kada je automobilom, faktički, ušao u unutrašnjost objekta i na taj način zbunio i osujetio namjere maskiranih i naoružanih pljačkaša. Dva dana nakon pljačke u ispovijesti za „Avaz“ naglasio je da bi ponovo uradio isto jer, kako kaže, ne možemo svi okretati glavu od kriminalaca. 

Dao puni gas

– Bez razmišljanja bih uradio isto. Neko pošteno sa svojih deset prstiju radi cijeli dan za dnevnicu od 10 do 15 KM, a neko bi s kapuljačom preko glave i pištoljem u ruci htio u minuti uzeti nekoliko hiljada KM. Ne, ja nisam mogao okrenuti glavu i nakon svega nije me strah. Pljačkaši su uhapšeni, a nakon što izađu na slobodu, s njima mogu popiti kafu i reći im da sam takav kakav jesam, jer sam tako odgojen – priča Šemsudin. 

Kako se Mutapčić našao usred pljačke? Kaže da je u noći na nedjelju krenuo da kupi cigarete na benzinskoj pumpi, gdje inače sipa gorivo ili kupuje druge sitnice. Dolazeći na parking, vidio je dvije osobe s fantomkama kako trče, a potom i ulaze u prodajni dio.

belamionix4

I na Mutapčićevom autu pričinjena šteta

– Sve se to događa najviše deset metara od mene. Čujem kako viču ”ovo je pljačka, predajte pare”, a onda me je jedan od njih, koji je imao pištolj, opazio u automobilu. Prišao je i uperio pištolj u pravcu moje glave i rekao: „Hoćeš da ti prospem mozak?“ Naredio mi je da bacim mobilni telefon, što sam i uradio. Nakon toga on se vratio u pumpu, ali mene je još držao na nišanu. Kada se okrenuo, ja sam dao puni gas i udario u frižidere te, faktički, automobilom ušao u pumpu. U tim trenucima oni su se izgubili, mislim da je jedan frižider udario pljačkaša koji je imao pištolj i povrijedio ga – priča on. 

Pogledali snimak

Nakon svega za Mutapčića najveću satisfakciju predstavljaju riječi najmlađeg radnika na pumpi. 

– Zagrlio me je i zahvalio mi riječima: „Ti si mi spasio život.“ Oni koji su pogledali snimak s videonadzora kažu da je riječ o filmskoj pljački. Često se zna reći kako pljačkaši prijete praznim pištoljima, ali ovaj je imao metke u šaržeru. Možda je bio spreman da puca, ali ga je moja reakcija iznenadila – kaže na kraju Šemsudin Mutapčić. 

Gazda pumpe obećao sanirati štetu

Šemsudin Mutapčić kaže da ga preduzeće „Belamionix“ neće teretiti za pričinjenu štetu na benzinskoj pumpi. Gazda preduzeća, kako kaže, obećao je da će namiriti pričinjenu štetu na automobilu. 

– Primio sam veliki broj čestitki. Čestitali su mi moji saborci, policajci, radne kolege, obični građani. Ponavljam da bih uradio opet isto jer, jednostavno, ne mogu okrenuti glavu od takvih stvari – kaže Mutapčić.

semsudin-mutapcic

Mutapčić: Odvažno postupio

Tuzlanski Spajdermen

Iza Šemsudina Mutapčića su godine provedene u diverzantskim jedinicama Armije RBiH. Zna šta je oružje i šta mogu uraditi ljudi koji se odluče na pljačku. U vrijeme agresije na BiH bio je u diverzantskoj jedinici „Spidermen“, a potom i u diverzantima Treće tuzlanske brigade. Nakon rata radio je kao deminer, policajac, a trenutno je u branši za koju se školovao – ugostiteljstvu.

Autor: E. SKOKIĆ 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.