Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Istraga protiv Čengića zbog prodaje pumpi i krčmljenja radničkog novca

Istraga protiv Čengića zbog prodaje  pumpi i krčmljenja radničkog novca

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zvanično istražuje Enesa Čengića, bivšeg generalnog direktora državne kompanije „Energoinvest“ Sarajevo, a na osnovu krivične prijave koja je protiv njega podnesena u julu prošle godine zbog sumnji na zloupotrebu službenog položaja i nezakonitog trošenja državnog novca, saznaje „Dnevni avaz“.

Ova informacija potvrđena je „Avazu“ u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. 

Zaštitna klauzula

Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS, kazala nam je da je, kada su u pitanju navodi iz krivične prijave protiv Čengića, „predmet u radu“. Naš list godinama je upozoravao na nezakonita postupanja Čengića kada je u pitanju „Energoinvest“, nekadašnjih privredni gigant, kojim su punih 20 godina upravljali kadrovi SDA. Čengić se na osnovu krivične prijave istražuje zbog, kako saznajemo, prodaje 15 benzinskih pumpi zagrebačkoj firmi „Dirus“ krajem 2014. godine, što je i predmet prijave. 

Novac od prodaje pumpi, naime, nikad nije ni stigao na račun firme, a Čengić tokom potpisivanja ugovora uopće nije stavio potpis na zaštitnu klauzulu, odnosno osiguravanje plaćanja putem bankarske garancije. Da stvar bude gora,“Dirus“ i dalje koristi ove pumpe te ih iznajmljuje kompaniji „Lukoil“.

Predmet prijave, a sada istrage protiv Čengića je i nezakonito trošenje državnog novca. Prema navodima prijave, Čengić je u posljednjih nekoliko godina mandata s biznis kreditne kartice ove firme ukupno potrošio 150.000 KM, od čega čak 62.800 maraka u privatne svrhe.

Gdje su računi

Interna revizija pokazala je da je potrošio 30.000 KM, a da nije priložio nijedan račun. Riječ je o biznis kartici koju imaju svi generalni direktori državnih firmi i ova kartica im isključivo služi za korištenja novca za potrebe firme koju zastupaju.

Plaćao ćevape državnim parama

Čengić je, a što je interna istraga utvrdila i što sada istražuju i tužioci, novac s biznis kartice trošio za kupovinu hrane i odjeće koju je pravdao novcem kompanije. 

On je na putovanja biznis klasom vodio i prijatelje kojima je plaćao i privatni smještaj. Biznis karticom plaćao je čak i ćevape na Baščaršiji, nabavku mesa, najviše kobasica u „Konzumu“, hrane i kućnih potrepština u „Bingu“. Novac je trošio i na skupocjene kravate, čarape, džempere… koje je kupovao Beču. 

Autor: M. AŠČIĆ
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.