Search
Saturday 11 July 2020
  • :
  • :

Hasan Keranović: Na manifestaciji KUD-a “Zambak” Međiđe Donje

Mnogo gradova i sela, ja iz Cazina prođoh, evo u lijepo mjesto Međiđe Donje kod Gradačca ja dođoh. Na Vaše lijepo Bajramsko sijelo, evo obukao sam i svoje novo narodno odijelo.

Kulturna manifestacija “Bajramsko sijelo” koje je održano 06.06.2019. godine u MZ Međiđe Donje kod Gradačca, zaista zaslužuje jedno veliko aferim za cijelu organizaciju i učesnike na manifestaciji. Drago mi je da sam imao priliku da budem počasni musafir ove prelijepe kulturne manifestacije rekao je Hasan Keranović za naš portal..

Veliko hvala predsjednici KUD-a “Zambak” gospođi Sedini Brkić na njenom pozivu da uveličam njihovu manifestaciju povodom Ramazanskog Bajrama. KUD “Zambak” u saradnji sa MZ Međiđa Donja, Džematom MZ Donja Međiđa i Općinom Gradačac, organizirali su ovu zaista prelijepu kulturnu manifestaciju.

Manifestacija je bila bogatog kulturnog sadržaja, od izvedbi sevdalinki, ilahija i kasida, folkolornih narodnih igara, te onih najmlađi koji su riječima opisali ljepote naše Bosne i Hercegovine.

Uvijek se rado odazivam na ovakve svečanosti koje rade na očuvanju kulture, tradicije i običaja. Moram posebno da kažem da je MZ Donje Međiđa jedna od najljepših mjesta na prostoru Gradačca. Predsjednik MZ gospodin Omer Šaldić, koji me je proveo i upoznao kroz njihovo lijepo mjesto Međiđe Donje. Ovom prilikom želim se posebno zahvaliti predsjedniku MZ Međiđe Donje, gospodinu Omeru Šaldiću na lijepom dočeku i gostoprimstvu, na izdvojenom vremenu što mi je pokazao sve ljepote njihovog kraja.

Čast sam imao da se obratim sa nekoliko riječi, odnosno da upoznam veliki broj publike s čime se to Hasan bavi, brine i bori – šta drugo nego i dalje ću da radim na očuvanju tradicije i običaja, kao i upoznavanje novih čuvara adeta. Na manifestaciji upoznadoh stare, ali i nove prijatelje koji su vjerni čuvari tradicije i njene vrijednosti. Hor Mreža Mladih koji su izveli prelijepe ilahije, Udruženje sazlija Sevdah Živinice svakako su uljepšali manifestaciju sa velikim izvedbama sevdalinki. Na ovoj manifestaciji upoznadoh i svoga prijatelja Selmira Šljivića, inače predsjednika Udurženja sazlija Sevdah iz Živinica.

U znak zahvalosti ovom prilikom sam uručio i zahvalnicu KUD-u “Zambak” za buduću saradnju na polju tradicije. Predsjednica Kulturno-umjetničkog društva Sedina Brkić ispred njihovog društva uručila mi je zahvalnicu povodom moga rada njegovanja tradicije, kao i prisustva na njihovoj manifestaciji Bajramsko sijelo.

 

 

 

 

 

 

Mnogo lijepih uspomena iz Međiđe Donje kod Gradačca , Hasan nosi u svoj Cazin, u svoj rodni zavičaj. Još dugo ću da pamtim i pričam, kako su insani u Međiđi Donjoj gostoljubljivi i dočekivni – a Hasan će i dalje graditi mostove prijateljstva širom naše lijepe, ponosne Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

macanovici.net

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.