Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Grad Cazin nastavlja pružati podršku i pomoć Dječjem obdaništu „Hasnija Omanović“

Grad Cazin nastavlja pružati podršku i pomoć Dječjem obdaništu „Hasnija Omanović“

Grad Cazin iz svog ovogodišnjeg Budžeta izdvojio je 10.000 maraka za JU Dječje obdanište „Hasnija Omanović“. Sredstva su namijenjena sanaciji i uređenju objekta ove predškolske ustanove, a kako je istaknuto na današnjem susretu gradonačelnika Cazina mr. Nermina Ogreševića i direktorice Dječjeg obdaništa Sabine Dizdarević, iako obrazovne institucije nisu u nadležnosti lokalnih zajednica, Grad Cazin je prvi i za sada jedini, podržao nastojanja ove ustanove da prošire svoje kapacitete. Naime, kapacitet cazinskog Obdaništa je ispunjen do krajnjeg limita, a preko stotinu zahtjeva za nove upise djece je na čekanju.

„Ovo su namjenska sredstva koja ćemo mi usmjeriti u radove na našem objektu, jer jedan dio smo dogradili i sada ćemo nastaviti na sanaciji stolarije. Mi za narednu školsku godinu možemo primiti najviše 40 djece, a broj zahtjeva koje imamo je 130 zbog čega imamo veliki pritisak odnosno realne potrebe za radove na objektu i proširenje kapaciteta. Naš Grad evo prvi je pokazao da ima razumijevanja za ovaj problem i vrlo smo zahvalni za izdvojena sredstva. Imamo obećanja i iz Kantona, ali to još nije realizirano“, kaže Sabina Dizdarević, direktroica JU Dječje obdanište „Hasnija Omanović“.

Grad Cazin već godinama na različite načine kontinuirano pomaže sve školske ustanove na svome području i po riječima gradonačelnika Ogreševića, Obdanište nije izuzetak.

„Mi smo u nekoliko navrata pomagali ovu ustanovu upravo u cilju stvaranja boljih uvjeta i proširenja kapaciteta. Prije dvije godine je to bio projekat energetske efikasnosti vrijedan 20.000 maraka, a s današnjim potpisivanjem sporazuma i naloga o transferu novca, Obdanište će na raspolaganju imati 10.000 maraka koje će oni uložiti u prijeko potrebne zahvate na svome objektu. Cilj nam je svakako bio da pomognemo ovoj predškolskoj ustanovi da primi veći broj djece. Iako mi još uvijek nismo direktno nadležni za predškolske i školske ustanove jer ta nadležnost još uvijek nije prešla na gradove i općine, na ovaj način pokazujemo potreban senzibilitet, dijelimo to kao naš zajednički problem i nastojimo koliko možemo iz naših sredstava, pomoći da i ova ustanova stvori bolje uslove za svoj rad“, naglasio je.

 opcinacazin.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.