Search
Thursday 6 August 2020
  • :
  • :

GORNJA KOPRIVNA: Udruženje „Koprivna“ organiziralo posebno tradicionalno “Bosansko sijelo”

Bosansko sijelo koje je organiziralo Udruženje “Koprivna” održano je tačnije 27.04.2019. godine u njihovim prostorijama Udruženja.

 

Na ovom lijepom kulturnom događaju bilo je mnogo zanimljivosti, koje nas vežu za tradiciju i ona lijepa minula vremena. Udruženje “Koprivna” kroz svoj rad uvijek je aktivno i sa svojim projektima i radom pokušavaju da spase tradiciju od zaborava. Bosansko sijelo koje je održano u Gornjoj Koprivni u organizaciji Udruženja Koprivna, uveličali su mnogi gosti, te posebni koji su pristigli iz lijepog Šeher-Sarajeva, uvažena Refija Muslić koja je i predsjednica Udruženja “Saraj sevdah”, koja izvrsno izvodi sevdalinke, te gospodin Šerif Kapo uz pratnju harmonike.

Fotografija macanovici.net.

Pored njih bilo je i još njihovih gostiju i učesnika koji su bili na snimanju “Bosanskog sijela”. Naša poznata i uvažena Kadira Ćano u izvedbi sevdalinki, gospođa Džehva Havić pjesnikinja, Izvorna grupa “Kumovi” iz Ponjevića, Izvorna grupa “Kladuški bećari”, gospodin savjetnik načelnika Cazina Jusuf Bajrektarević, te mladi izvrsni harmonikaš Haris Tahirović—Fotografija macanovici.net.

Cilj Udruženja “Koprivna” jeste da i dalje rade složno na promociji i očuvanju tradicije. Vrijedne članice istinski su se potrudile da sve bude organizirano kako treba. Zaista je ovo bilo jedno od najljepših “Bosanskih sijela” koje je organizovalo pomenuto udruženje.Fotografija macanovici.net.

 

Budimo ponosni na našu Koprivnu i njihovo udruženje, što rade na očuvanju tradicije, kazao je Hasan Keranović iz Ponjevića, zaljubljenik u tradiciju i običaje koji je i bio na ovom druženju.

Borba za očuvanje bosansko-hercegovačke tradicije ovog udruženja je kontinuirana, trajna, uz ulaganje mnogo truda i slobodnog vremena. Proteklih godina Udruženje je nastupalo na raznim smotrama i festivalima širom Bosne i Hercegovine, te u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Turskoj

Fotografija macanovici.net.

. Cilj udruženja je očuvati tradiciju, izvornih pjesama i starih običaja. Cilj našeg druženja jeste da se barem na tren svi sjetimo onog minulog vakta, u kojem je bilo više sloge kod insana, bilo je i poštovanja, jedni drugima se pomagalo, kazala je, između ostalog, predsjednica Mine Družanović.

Fotografija macanovici.net.

Jusuf Bajrektarević je kazao da su tradicija i kultura Bošnjaka veoma bogati i plodonosni te je stoga trebamo brižljivo čuvati, kao i upoznavati nove mostove prijateljstva na polju tradicije. Članice ovog Udruženja, pored što njeguju izvorne pjesme, one ustvari i čuvaju stare zanate, kao što su vezovi ćilima, tkanje ručnih radova uz upoznavanje tradicije i običaja drugih naroda. -Tradicija se mora čuvati da nam ne tone u tihi zaborav…Fotografija macanovici.net.

Ovo “Bosansko sijelo” medijski podržalo je Nezavisni portal Reprezent.ba, kao i portal Macanovici.net. Cijeli tok programa i snimanja ovog lijepog događaja snimao je gospodin Esad Šabanagić dugogodišnji saradnik RTVUSK-a. Prilog o ovom lijepom “Bosanskom sijelu” biće emitovan na RTVUSK-a.

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.