Search
Friday 22 January 2021
  • :
  • :

Feel Krajina: Svetinja u Bužimu, savršeno mjesto za smiraj duše

Feel Krajina je projekt nastao s ciljem istraživanja i predstavljanja turističkih lokacija Unsko-sanskog kantona. Shodno tome, naš zadatak je da u fokus turističkih obilazaka stavimo i ona mjesta koja nisu zastupljena kroz turističa predstavljanja.

Svetinja u Bužimu je mjesto gdje duša odmara

Ovaj hidrografski dragulj naziva se i Ibret-izvor, a nalazi se na području Čave, tačnije, na području Dobrog Sela, na udaljenosti oko 5 km od regionalnog puta R-401, koji povezuje Bosansku Krupu i Bužim.

Svetinja je osoben izvor. Po dostupnim informacijama u cijelom svijetu ima svega tridesetak ovakvih izvora, uglavnom se sreću u krečnjačkim terenima.

Ono što Svetinju čini doista posebnom i specifičnom u odnosu na brojne druge potajnice jeste njen vodopad. Kod većine ostalih potajnica voda naizmjenično ističe pa presušuje i sva se čar završava s tim. Voda koja se pojavljuje na izvoru nakon tridesetak metara površinskog toka obrušava se preko stjenovite prečage i tvori prelijep slap. Upravo se u tom obrušavanju može osjetiti i doživjeti moć, snaga i ljepota vode.

Ovakva vrsta izvora naziva se potajnica. To je tipični krški izvor iz kojeg voda ističe na mahove, u pravilnim vremenskim intervalima. Odnosno, izvor jedno vrijeme daje vodu, a zatim presuši. Zato se potajnice još i nazivaju intermitentni izvori. Rad potajnice objašnjava se specijalnim sistemom pukotina, prslina i kanala, koje stoje u vezi s nekim proširenjem u unutrašnjosti brda ili planine. Naime, podzemna se voda pukotinama sliva u jedan rezervoar ili kavernu, koji je s površinom povezan inverznim sifonom. Kada se rezervoar ispuni vodom do vrha izlaznog sifona, u jednom se momentu uspostavi vakuum te dolazi do isticanja vode na principu krive natege.

Svetinja je mjesto na kojem počivaju legende

Postoje i brojne legende o ovom izvoru. Jedna od njih govori o vraćanju vida djevojci koja se umila na ovom izvoru. Naime, prema narodnom su predanju u prošlosti karavane često prolazile pored ovog izvora. U jednoj od karavana koja je zanoćila u blizini izvora putovala je i jedna slijepa djevojka. Ona je, čuvši žuborenje vode, došla do izvora, umila se i progledala. Druga legenda govori da je djevojka progledala uzimajući abdest (obred čišćenja tijela prije molitve kod muslimana) vodom sa Svetinje.

Autor teksta: Amir Sijamhodžić

Autor fotografija: Tarik Pajić

Reprezent.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.